«Οι κινηματογραφικές εγκαταστάσεις μας δεν πρόκειται να κλείσουν», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος των Cinecittà Studios Λουίτζι Αμπέτε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Τον Αμπέτε υποδέχθηκαν στο «Σπίτι του σινεμά», μια αίθουσα συνεδρίων και προβολών που βρίσκεται κοντά στην θρυλική Via Veneto, της «Γλυκιάς Ζωής» του Φελίνι, περίπου πενήντα εργαζόμενοι της Cinecittà που έχουν κατέβει σε απεργία από τις πέντε Ιουλίου.

Σύμφωνα με τους 220 υπαλλήλους, τεχνίτες και τεχνικούς των πιο γνωστών κινηματογραφικών εγκαταστάσεων της Ευρώπης, η εργοδοσία ετοιμάζεται να μετατρέψει μεγάλο μέρος της έκτασης της «Πόλης του σινεμά» σε ξενοδοχείο και spa και να απολύσει σχεδόν το ένα τρίτο των εργαζομένων.

Ο Αμπέτε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να οικοδομηθεί εστιατόριο και μεγάλο ξενοδοχείο «αλλά και γραφεία για ξένες παραγωγές, μαζί με νέα υποδομές αφιερωμένες στις πολυμεσικές τεχνολογίες».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Cinecittà Studios, ο στόχος είναι να ενισχυθεί η κινηματογραφική παραγωγή της Ρώμης, και για τις παρεμβάσεις αυτές, θα χρειασθούν τουλάχιστο δυο χρόνια».

Όσο για τους εργαζόμενους, πρόσθεσε ότι «υπάρχουν περίπου πενήντα άτομα που είναι υπεράριθμα, 32 από τις σκηνογραφίες και 18 από τις γενικές υπηρεσίες», τονίζοντας ότι θα μεταφερθούν σε νέες εταιρίες, με τα ήδη ισχύοντα, όμως, συμβόλαιά τους».

«Αν δεν λήξει η κατάληψη των συνδικάτων θα αναγκαστούμε να ξεκινήσουμε τις απολύσεις», ολοκλήρωσε ο Αμπέτε. Μια φράση, που σχολιάζεται αρνητικά από πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, όπως από την εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, με αναφορά και στους τόνους που χρησιμοποιήθηκαν.

Οι εργαζόμενοι, από την μεριά τους, συνεχίζουν να κοιμούνται σε σκηνές, έξω από την είσοδο των «στούντιο» και πάνω στην στέγη του θυρωρείου.

«Δεν θέλουμε πισίνες και λούνα παρκ για να τραβήξουμε τους τουρίστες, θέλουμε να μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε την δουλειά μας» επέμεινε ένας από τους απεργούς που υποδέχθηκε τον Αμπέτε στο «σπίτι του σινεμά».

Το ιταλικό υπουργείο πολιτισμού συγκάλεσε συναντήσεις με την εργοδοσία και τους συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε αναζήτηση λύσης, οι οποίες, όμως, έως τώρα, δεν οδήγησαν σε κάποιο αποτέλεσμα.

Η εταιρία Cinecittà Studios ανήκει κατά 80% σε ιδιώτες και κατά 20% στο ιταλικό δημόσιο, ενώ η έκταση στην οποία έχουν οικοδομηθεί τα ιστορικά στούντιο ανήκουν αποκλειστικά στο υπουργείο Οικονομικών.