Ένας Αφγανός στρατιώτης έστρεψε το όπλο του κατά δύο Αμερικανών στρατιωτικών και τους τραυμάτισε, την επομένη μιας παρόμοιας επίθεσης που πραγματοποίησε ένας Αφγανός αστυνομικός, ο οποίος σκότωσε τρεις ξένους εκπαιδευτές που είχε προσλάβει το ΝΑΤΟ.

Ο επιτιθέμενος «άνοιξε πυρ εναντίον Αμερικανών στρατιωτών μέσα σε βάση. Δύο από αυτούς τραυματίστηκαν. Αυτός σκοτώθηκε κατά την ανταπόδοση των πυρών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άμπντουλ Σατάρ Μπάρεζ, αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Φάριατ, στο βόρειο Αφγανιστάν.

Εκπρόσωπος της ISAF, της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, επιβεβαίωσε την είδηση αυτή. «Προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος από την πλευρά της ISAF», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της διεθνούς δύναμης.

Η επίθεση αυτή έγινε εικοσιτέσσερις ώρες μετά το φόνο τριών ξένων πολιτών, που είχε προσλάβει το ΝΑΤΟ ως εκπαιδευτές της αφγανικής αστυνομίας, από μέλος της αφγανικής αστυνομίας. Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε στο δυτικό Αφγανιστάν.

Οι επιθέσεις κατά της δύναμης του ΝΑΤΟ από Αφγανούς αστυνομικούς ή στρατιωτικούς έχουν αυξηθεί σημαντικά το 2012. Σύμφωνα με υπολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, συνολικά 29 στρατιώτες της ISAF έχουν σκοτωθεί από τέτοιου είδους επιθέσεις από την αρχή της χρονιάς.

Οι Ταλιμπάν δηλώνουν ότι οι επιθέσεις αυτές γίνονται από μέλη τους που έχουν διεισδύσει στους κόλπους της αστυνομίας και του στρατού. Ωστόσο το ΝΑΤΟ διαπιστώνει σε έκθεσή του που είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο ότι τα περιστατικά αυτά οφείλονται σε διαφωνίες που συνδέονται σε πολιτιστικές διαφορές ανάμεσα στους Αφγανούς και τους ξένους.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας Αφγανός στρατιωτικός, ο οποίος κρίθηκε ένοχος ότι σκότωσε πέντε Γάλλους στρατιώτες στην Καπίσα, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, τον Ιανουάριο, καταδικάστηκε σε θάνατο από στρατοδικείο. Η ημερομηνία της εκτέλεσής του δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.