Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα social media δείχνει μία γυναίκα που φοράει μαντήλα στο Ιράν να επιτίθεται σε άλλη γυναίκα που δεν φοράει κάποιο κάλυμμα στο κεφάλι της. Οι εικόνες έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στους κύκλους των φεμινιστριών στη χώρα της Ασίας.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, στο βίντεο φαίνεται η γυναίκα που όλο της το σώμα είναι καλυμμένο, εκτός από το πρόσωπο και τα χέρια της, να σταματάει στον δρόμο δίπλα από ένα αμάξι που οδηγεί μία γυναίκα, η οποία φοράει λουλούδια στο κεφάλι της.

Με ένα παιδί και μία άλλη γυναίκα να βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο, η γυναίκα με τη μουσουλμανική μαντήλα επιτίθεται, φωνάζοντας και χειρονομώντας έντονα και με θυμό.

Συγκεκριμένα φωνάζει προς τη γυναίκα με το ακάλυπτο κεφάλι: «Έχεις το θράσος να το κάνεις αυτό; Ναι ή όχι;».

Όταν όμως η «ακάλυπτη» γυναίκα εξηγεί ότι: «Αυτά τα πράγματα δεν έχουν σημασία για εμάς», η επιτιθέμενη βγήκε από το αυτοκίνητο και προχώρησε προς τα θύματά της. Ώθησε με τα χέρια της το τζάμι της θέσης του οδηγού, πιάνει τα χέρια της οδηγού και κραυγάζει: «Βγες έξω από το αυτοκίνητο τώρα».

Η γυναίκα από μέσα της είπε να φύγει μακριά από το αμάξι και να «εξαφανιστεί», όμως η εξοργισμένη με τη μαντήλα επιμένει να φωνάζει και να είναι επιθετική. Μάλιστα λέει προς το θύμα ότι «το να φοράς μαντήλα είναι νόμος» και επανειλημμένα την καλεί να βγει από το αυτοκίνητο, ενώ της τραβάει το χέρι.

Η γυναίκα φωνάζει: «Αυτό δεν είναι δική σου δουλειά».

Ωστόσο η επιτιθέμενη δεν μεταπείθεται και απαντά: «Θα σε χτυπήσω με το παπούτσι μου. Έχεις το θράσος;». Και προσέθεσε: «Δεν έχεις το δικαίωμα να βγαίνεις έτσι στην κοινωνία. Υπάρχουν νόμοι εδώ».

Το βίντεο αναρτήθηκε από την ακτιβιστική ομάδα My Stealthy Freedom, η οποία παλεύει για την ελευθερία των γυναικών στο Ιράν.

Η μαντήλα είναι ένα υποχρεωτικό αξεσουάρ για τις γυναίκες από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Ο ισλαμικός κώδικας απαγορεύει επίσης στις γυναίκες να αγγίζουν, να χορεύουν ή να τραγουδάνε με άνδρες εκτός της οικογένειάς τους.

Οι γυναίκες επιτρέπεται μόνο να δείχνουν το πρόσωπό τους, τα χέρια τους και τα πόδια τους σε δημόσιους χώρους και επιβάλλεται να φορούν μόνο σεμνά χρώματα.