Η Γερμανία τίμησε σήμερα τη μνήμη των αξιωματικών που επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Αδόλφο Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εν μέσω επικρίσεων επειδή δεν δόθηκε αρκετή δημοσιότητα στη βασική τελετή για την επέτειο.

Ο Χίτλερ τραυματίστηκε αλλά επέζησε από την απόπειρα. Στη συνέχεια υπέβαλε σε βασανιστήρια και εκτέλεσε τους περισσότερους από τους συνωμότες που επιχείρησαν να τον σκοτώσουν με μια βόμβα η οποία εξερράγη μέσα στο αρχηγείο του, το Βολφσάντσε (“Λημέρι του Λύκου”), στις 20 Ιουλίου 1944.

Ο Χίτλερ αυτοκτόνησε περίπου ένα χρόνο αργότερα, την ώρα που το Βερολίνο έπεφτε στον Κόκκινο Στρατό.

Ο Βαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Μπέντλερμπλοκ, το κτίριο του υπουργείου Άμυνας όπου εργαζόταν ο επικεφαλής των συνωμοτών, ο συνταγματάρχης Κλάους Σενκ φον Στάουφενμπεργκ. Αργότερα σήμερα σε υπαίθρια τελετή που θα γίνει στο σημείο αυτό, θα ορκιστούν 400 νέοι αξιωματικοί του στρατού.

Για τον γερμανικό στρατό ο Στάουφενμπεργκ και οι συνωμότες του αποτελούν το παράδειγμα του πώς πρέπει να ενεργούν οι αξιωματικοί, αψηφώντας την εξουσία εφόσον αυτό είναι απαραίτητο.

Ωστόσο, πολλοί επικρίνουν το γεγονός ότι η ορκωμοσία θα τελεστεί στον περιφραγμένο χώρο του κτιρίου και όχι μπροστά από το Ράιχσταγκ, το κτίριο του γερμανικού κοινοβουλίου, όπου γινόταν μέχρι και πέρσι. Ακτιβιστές του ειρηνιστικού κινήματος είχαν προσπαθήσει τα προηγούμενα χρόνια να διαλύσουν την τελετή, αναγκάζοντας την αστυνομία να πάρει μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή της.

Ο βουλευτής Χέλμουτ Κένινγκσχαους των Ελευθέρων Δημοκρατών είπε ότι είναι λάθος ο χώρος διεξαγωγής της τελετής γιατί οι ένοπλες δυνάμεις είναι υπόλογες απέναντι στο κοινοβούλιο και όχι στο υπουργείο Άμυνας. Ο υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ απέρριψε αυτές τις επικρίσεις, διαβεβαιώνοντας ότι ο χώρος της ορκωμοσίας των αξιωματικών θα αλλάζει κάθε δεύτερο χρόνο.