Ένα ευρύ φάσμα της πολιτικής τάξης της Γαλλίας εξανέστη σήμερα για τον αστρονομικό μισθό που θα λάβει ο 30χρονος ποδοσφαιριστής Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς από τη νέα του ομάδα Παρί Σεν Ζερμέν.

Η μετεγγραφή του αθλητή από το Μιλάνο στο Παρίσι έγινε χάρη σε κεφάλαια από το Κατάρ.

Την ώρα που η Γαλλία βρίσκεται σε οικονομική κρίση, η οικονομία της φλερτάρει με την ύφεση, με έκτακτη φορολογία γίνεται αγώνας περιστολής του ελλείμματος, υπουργοί και πολιτικοί εξανέστησαν.

«Οι αριθμοί–39 εκατομμύρια ευρώ σε τρία έτη–είναι ανήθικοι», είπε στον ραδιοσταθμό Εurope 1 ο υπουργός προϋπολογισμού Ζερόμ Καϊζάκ.

«Πρόκειται για ανήθικους αριθμούς. . . την ώρα που ο καθένας κάνει προσπάθεια, είναι αντιμέτωπος με τις τρομερές επιπτώσεις μιας κρίσης που δημιούργησε ο χρηματοπιστωτικός τομέας, και η οποία χρόνο με το χρόνο έχει αγκαλιάσει και το γαλλικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο», είπε ο υπουργός.

Η υπουργός Αθλητισμού Βαλερί Φουρνεϊρόν έκανε λόγο για “παράλογα και αστρονομικά ποσά”.

Η κυβέρνηση Ερό φέρεται να είναι αποφασισμένη οι αποδοχές του Ιμπραήμοβιτς να υπαχθούν στην φορολόγηση με τον ανώτατο συντελεστή 75%, δεδομένου ότι κάθε μήνα θα υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ, όπως δηλαδή είχε αναγγείλει προεκλογικώς ο Φρανσουά Ολάντ όταν πρόεδρος.

Ο υπουργός Οικονομίας και Αλληλεγγύης Μπενουά Χαμόν, της αριστερής πτέρυγας των Σοσιαλιστών, επισήμανε ότι το γαλλικό δημόσιο θα επωφεληθεί δεόντως ενός φορολογούμενου όπως ο Ιμπραήμοβιτς. «Με γοητεύει ότι ο Ιμπραήμοβιτς θα πληρώσει εδώ τους φόρους του», δήλωσε.

‘Ομως και η πρώην υπουργός της Δεξιάς Ροζελίν Μπασελό εξέφρασε “πολύ μεγάλη απογοήτευση, στα όρια της αηδίας” για τις υπέρογκες οικονομικές απολαβές του αθλητή.