Οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει την κατασκευή ενός σταθμού ραντάρ σε μια μυστική τοποθεσία στο Κατάρ για να μπορούν να λαμβάνουν έγκαιρη προειδοποίηση στην περίπτωση που εκτοξευθούν πύραυλοι από το Ιράν, αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η εφημερίδα Wall Street Journal.

Η κίνηση αυτή έχει στόχο «να καθησυχάσει το Ισραήλ και τους άλλους συμμάχους των ΗΠΑ, αποδεικνύοντας ότι το Πεντάγωνο λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει το Ιράν, έπειτα από μήνες προφανώς άκαρπων διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα», σημειώνει η εφημερίδα.

Το ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης που θα τεθεί σε λειτουργία στο Κατάρ θα επιτρέψει να εντοπίζεται και να παρακολουθείται η τροχιά των βαλλιστικών πυραύλων, που εκτοξεύονται από ιρανικό έδαφος.

Ένα παρόμοιο ραντάρ υπάρχει στο βουνό Κερέν στην έρημο Νεγκέβ στο Ισραήλ, από το 2008, και ακόμη ένα στην Τουρκία στο πλαίσιο της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το Πεντάγωνο ενδέχεται να εγκαταστήσει και το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD, που αναχαιτίζει πυραύλους σε μεγάλα ύψη, τους επόμενους μήνες –πιθανόν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.