Περισσότερα από 1.800 παιδιά, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους, με τους μετανάστες γονείς τους, δηλαδή.

Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για 1442 παιδιά που βρέθηκαν και πάλι με τους γονείς τους ενώ κρατούνταν από τις υπηρεσίες μετανάστευσης των ΗΠΑ κι άλλα 378 που αφέθηκαν ελεύθερα στις «κατάλληλες συνθήκες».

Ωστόσο, ακόμα 700 παιδιά δεν κρίθηκε ότι μπορούν να επανενωθούν με τους γονείς τους- οι οικογένειες των 431 δεν βρίσκονται πια στις ΗΠΑ.

Επισήμως περισσότερα από 2.500 παιδιά χωρίστηκαν από τους μετανάστες γονείς τους στα σύνορα των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της πολιτικής μηδενικής ανοχής του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος την πήρε ωστόσο πίσω έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις και τις εικόνες ντροπής, με παιδιά κλεισμένα σε ειδικούς χώρους και μωρά να κλαίνε γοερά.

Όπως μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο, σε ό,τι αφορά τα 711 παιδιά που δεν κρίθηκαν ικανά να επανενωθούν με τις οικογένειές τους, οι γονείς των 120 εξ αυτών παραιτήθηκαν αυτού του δικαιώματος, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση. Δεκάδες άλλα παραμένουν μακριά από τους γονείς τους λόγω ενδείξεων πως είναι πιθανό να εκτεθούν σε κίνδυνο από τους ενηλίκους που τα φροντίζουν.

Υπάρχουν και μη καταγεγραμμένοι μετανάστες που έφυγαν από τις ΗΠΑ, και εκφράζονται φόβοι πως ίσως δεν ξαναδούν τα παιδιά τους ποτέ.