Ο στρατός της Καμπότζης άνοιξε πυρ, χωρίς ωστόσο να το πλήξει, εναντίον ενός αεροσκάφους των ταϊλανδικών αερογραμμών, το οποίο υπέλαβαν ως κατασκοπευτικό αεροσκάφος, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του ταϊλανδικού στρατού, ενώ από καμποτζιανής πλευράς έγινε λόγος για «παρεξήγηση».

«Οι καμποτζιανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ την ώρα που ένα αεροσκάφος της Bangkok Airways, που δεν μπορούσε να προσγειωθεί στο Σιέμ Ριπ λόγω κακοκαιρίας, έκανε κύκλους αναμένοντας», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνταγματάρχης Σιρισάν Γκατόνικ, εκπρόσωπος του ταϊλανδικού επιτελείου δυνάμεων.

Κανείς δεν τραυματίσθηκε κατά το επεισόδιο και ο αξιωματικός έκανε λόγο για «παρεξήγηση», καθώς το αεροσκάφος θεωρήθηκε «κατασκοπευτικό».

Ο στρατός της Καμπότζης επιβεβαίωσε το συμβάν, χθες βράδυ. «Ένα αεροσκάφος έκανε κύκλους στον εναέριο χώρο μας. Ήταν σκοτάδι και δεν μπορούσαμε να διακρίνουμε περί τίνος επρόκειτο. Υποπτευθήκαμε πως ήταν κατασκοπευτικό αεροσκάφος κι έτσι βάλαμε εναντίον του», τόνισε ο επικεφαλής των δυνάμεων της αεράμυνας στην περιοχή.

Οι στρατιώτες έβαλλαν 18 φορές με πολυβόλο, αλλά «δεν κατόρθωσαν να πλήξουν το αεροσκάφος, λόγω του ότι αυτό πετούσε πολύ ψηλά», τόνισε.

Οι δύο χώρες έχουν έλθει σε πολλές αντιπαραθέσεις τα τελευταία τρία χρόνια, κυρίως με αφορμή τη διένεξή τους για το σε ποια χώρα ανήκει ένας ναός του 11ου αιώνα. Στην τελευταία σύρραξη, τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2011, οι εκατέρωθεν νεκροί ανήλθαν στους 28.

Όμως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες βελτιώθηκαν μετά την ανάρρηση στην εξουσία στην Ταϊλάνδη του στρατοπέδου που πρόσκειται στον πρώην πρωθυπουργό Τάκσιν Σιναουάτρα και της αδελφής του Γίνγκλουκ, ο οποίος είναι προσωπικός φίλος του καμποτζιανού πρωθυπουργού Χουν Σεν.