Ομάδα ακτιβιστών που αγωνίζονται για να σταματήσει η πρακτική της εξαναγκαστικής σίτισης των παπιών στη Γαλλία ζήτησαν από την Πολιτείας της Καλιφόρνιας να δώσει, συμβολικά… πολιτικό άσυλο στις «γαλλίδες» πάπιες.

Διαδήλωσαν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι χαιρετίζοντας την απόφαση των αρχών της Καλιφόρνια να απαγορεύσουν την πώληση φουά γκρα.

«Θα θέλαμε να πούμε ένα μπράβο στην Καλιφόρνια! Ντροπή στη Γαλλία! Και ευχαριστούμε για όλα τα παπάκια που γλίτωσαν», είπε η Ζοάν Μιλκαρέκ, η εκπρόσωπος των -μετρημένων στα δάχτυλα- διαδηλωτών της οργάνωσης L214 για την προστασία των ζώων. Ένας από αυτούς είχε κατέβει στο δρόμο ντυμένος πάπια.

Την 1η Ιουλίου στην Καλιφόρνια τέθηκε σε εφαρμογή ένας νόμος που απαγορεύει την πώληση φουά-γκρα για να προστατευθούν τα ζώα.

«Οι πάπιες προστατεύονται πλέον στην Καλιφόρνια από την υποχρεωτική σίτιση κι έτσι η δικιά μας, η κακόμοιρη γαλλίδα πάπια ήρθε να ζητήσει συμβολικά πολιτικό άσυλο» συνέχισε η Μιλκαρέκ.

Σύμφωνα με την CIFOG, την Επιτροπή των Επαγγελματιών του Φουά-Γκρα, οι επιπτώσεις από το νόμο της Καλιφόρνιας για τη γαλλική οικονομία είναι σχεδόν μηδενικές. Και αυτό γιατί οι εξαγωγές από τη Γαλλία προς τις ΗΠΑ είχαν ήδη μειωθεί από τους 13 στους 5 τόνους μέσα στην τελευταία τετραετία.

Πάντως οι Γάλλοι παραγωγοί φουά γκρα έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ να παρέμβει, θεωρώντας ότι η απαγόρευση αντίκειται στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).