Στη Χιλή μεταβαίνουν όσοι έζησαν τη φρίκη στην αεροπορική τραγωδία των Άνδεων πριν 38 χρόνια, προκειμένου να να παρηγορήσουν τις οικογένειες των παγιδευμένων μεταλλωρύχων, ως αντίτιμο της βοήθειας που είχε προσφέρει η χώρα αυτή στη δραματική διάσωσή τους.

Μία ομάδα ράγκμπι της Ουρουγουάης, που συνοδευόταν από συγγενείς και φίλους, είχε συντριβεί καθ’ οδόν προς τη Χιλή, όταν από λάθος του κυβερνήτη το αεροσκάφος είχε συντριβεί σε χιονισμένη βουνοπλαγιά των Άνδεων.

Μετά από 10 ημέρες οι επιζώντες είχαν ακούσει πως τα σωστικά συνεργεία τους θεωρούσαν νεκρούς και αποφάσισαν να αρχίσουν να τρώνε τις σορούς των νεκρών, προκειμένου να επιζήσουν, όπως απαθανατίστηκε και στην ταινία «Οι επιζώντες». Μετά από 72 ημέρες, οι 16 επιζώντες σώθηκαν όταν δύο από αυτούς ξεκίνησαν για να βρουν βοήθεια και συνάντησαν έναν έφιππο Χιλιανό.

Όπως τόνισε ο επιζήσας Χοσέ Λουΐς Ινσιάρτε, η περιπέτεια των χιλιανών μεταλλωρύχων άγγιξε μία χορδή σε όλους τους επιζώντες.

«Το μόνο που θα σκέπτονται είναι να βγούν από εκεί μέσα, να αγκαλιάσουν τις οικογένειές τους, διότι αυτό ακριβώς  συνέβη και με εμάς», πρόσθεσε ο Ινσιάρτε.

«Η επίσκεψή μας είναι ένας τρόπος να πούμε ευχαριστώ, να ανταποδώσουμε κάτι για όλα όσα έκαναν οι Χιλιανοί για εμάς το 1972», επεσήμανε ο ίδιος.