Από το βήμα της παλαιάς Βουλής της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκφώνησε τον πρώτο του επίσημο λόγο υπό το νέο Σύνταγμα της χώρας που το δίνει απεριόριστες εξουσίες. Από το ίδιο βήμα όπου ο Μουσταφά Κεμάλ εκφώνησε τον λόγο ίδρυσης της Τουρκική Δημοκρατίας πριν 98 χρόνια.

«Διενεργούμε την πρώτη μας συνάντηση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου υπό το νέο σύστημα διακυβέρνησης στο κτίριο της παλαιάς Βουλής όπως είχε γίνει πριν 98 χρόνια. Δεν αναγνωρίζουμε καμία γήινη δύναμη πάνω από την εθνική μας θέληση όπως οι πρόγονοί μας πριν 98 χρόνια» τόνισε ο Ερντογάν σε μία δήλωση με βαρύ συμβολισμό.

eotenir4

«Θυμάμαι με σεβασμό και χάρη τον αρχηγό μας κατά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας (σ.σ αντίσταση νεότουρκων σε Έλληνες και άλλα κράτη), τον πρώτο ομιλητή στην πρώτη μας συνεδρίαση, τον πρώτο πρόεδρο της χώρας μας, τον ιδρυτή της Δημοκρατίας μας Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, όλους τους εκπροσώπους μας, διοικητές, στρατιώτες και ήρωές μας που συνέβαλαν στην απόκτηση της Ανεξαρτησίας μας».

«Μετά από χίλια χρόνια υπερασπιστήκαμε με την ίδια αποφασιστικότητα τα εδάφη μας στην Ανατολία στα οποία μπήκαμε χάριν στους μάρτυρές μας και τους βετεράνους μας. Συνεχίζουμε με ρίσκο τον λαιμό μας όταν χρειάζεται προκειμένου να μην αφήσουμε κανέναν να προσβάλλει τη τιμή μας, να κατεβάσει τη σημαία μας και διατηρώντας όσα μας εμπιστεύτηκαν οι πρόγονοί μας», είπε ακόμα ο Ερντογάν.

eotenir1

Είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε την ευημερία του λαού μας

«Κάναμε την Τουρκία 3,5 φορές μεγαλύτερη. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τη διαιώνιση του κράτους μας και να αυξήσουμε την ευημερία και καλοπέραση του λαού μας, μεγαλώνοντας την Τουρκία δυο φορές στη νέα εποχή» τόνισε ο Ερντογάν.

«Ξεκινάμε ένα ταξίδι με τον λαό μας. Για μια ακόμη φορά με το έθνος μας ξεπεράσαμε πολλά εμπόδια στο μονοπάτι μας», θυμήθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας. «Ο σκοπός του λαού μας είναι και δικός μας. Τα προβλήματα του λαού μας είναι και δικά μας. Ο Αγώνας μας είναι και του λαού μας. Η Οργή μας είναι η οργή του λαού μας. Έχουμε τον λαό στο πλευρό μας», κατέληξε ο Ερντογάν, θέτοντας τις βάσεις της νέας εποχής που ξεκινά για την Τουρκία.

eotenir2 eotenir3