Εκρηκτικοί μηχανισμοί που έχουν τοποθετηθεί από ισλαμιστικές ομάδες στο περίχωρα των πόλεων Γκάο και Τιμπουκτού στο βόρειο Μαλί αποτελούν «σοβαρό κίνδυνο» για τα παιδιά, προειδοποίησε σήμερα η Unicef.

Η οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών αναφέρει ότι δύο έφηβοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Από το τέλος του Μαρτίου, ακόμη 18 παιδιά έχουν τραυματιστεί σε ατυχήματα με νάρκες ή πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί.

Πολλά παιδιά πέφτουν επίσης θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμών, αναφέρει η Unicef, ενώ τουλάχιστον 175 αγόρια έχουν στρατολογηθεί από ένοπλες ομάδες. Τα σχολεία στην περιοχή παραμένουν κλειστά από τον Μάρτιο.

«Αυτοί οι αριθμοί προκαλούν ανησυχία, κυρίως επειδή αποτελούν μόνο ένα τμήμα της εικόνας σε ό,τι αφορά το θέμα της προστασίας των παιδιών στο βόρειο Μαλί, μια περιοχή όπου είναι περιορισμένη η πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων», δήλωσε ο Θεοφάν Νικιέμα, εκπρόσωπος της Unicef στο Μαλί.

Οι ισλαμιστικές οργανώσεις Άνσαρ Ντιν και το Κίνημα για την Ενότητα και τον Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική (MUJAO), που φέρεται να συνδέεται με την αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μάγρεμπ, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την προηγούμενη εβδομάδα την Γκάο και το Τιμπουκτού έπειτα από βίαιες συγκρούσεις με το Εθνικό Κίνημα Απελευθέρωσης του Αζαουάντ (MNLA), πρώην σύμμαχό τους που τον Απρίλιο τους είχε βοηθήσει να καταλάβουν το βόρειο Μαλί.

Οι οργανώσεις αυτές έχουν επιβάλει τον ισλαμικό νόμο (σαρία) στην περιοχή και έχουν καταστρέψει επτά ιερά μαυσωλεία των μουσουλμάνων στην παλιά πόλη του Τιμπουκτού.

Αύριο Σάββατο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, μια έκτακτη συνεδρίαση για την επίλυση της κρίσης στην οποία θα πάρουν μέρος ηγέτες των χωρών της Δυτικής Αφρικής, εκπρόσωποι της Άνσαρ Ντιν και του MUJAO, καθώς και τα κυριότερα πολιτικά κόμματα του Μαλί.