Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα πως ανέκτησε τον ανεκτίμητο μεσαιωνικό Κώδικα που είχε κλαπεί από τον Καθεδρικό Ναό του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα (Γαλικία), προ ενός έτους.

Ο Καλιξτιανός Κώδικας (Codex Calixtianus) ανακαλύφθηκε σε χώρο στάθμευσης στο Μιλιαντόιρο, κοντά στην Α Κορούνια (πρωτεύουσας της αυτόνομης περιοχής της Γαλικίας, στη βορειοδυτική Ισπανία), όπου βρίσκεται και το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα.

Ένας ηλεκτρολόγος του φημισμένου ναού, ο οποίος κρατείται με την κατηγορία της κλοπής του υπερπολύτιμου χειρογράφου, ζούσε στο κτίριο στο οποίο ανήκει ο χώρος στάθμευσης. Η σύζυγός του, ο γιος του, και η φίλη του, συνελήφθησαν επίσης στα πλαίσια της ίδιας υπόθεσης.

Ο Κάλιξτιανός Κώδικας, που πήρε το όνομά του από τον Πάπα Κάλιξτο (ή Κάλιστο) Β’ ο οποίος υποτίθεται ότι προλόγιζε το έγγραφο σύμφωνα με τους δημιουργούς του, που είχαν χαλκεύσει σχετική επιστολή του Ποντίφικα.

Ο κώδικας, που περιλαμβάνει περιγραφές της διάσημης ‘Πορείας του Σαντιάγο’, εικονογραφήσεις, προσευχές και λειτουργικά κείμενα, θαύματα και μουσικά κείμενα, αποτελεί ένα είδος οδηγού για τους προσκυνητές που κατευθύνονταν από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα στον διάσημο ναό του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, όπου θρυλείται ότι βρίσκεται ο τάφος του Αποστόλου Ιακώβ.

Ο κώδικας είχε κλαπεί από τη θήκη του, της οποίας τα κλειδιά είχαν μείνει στην κλειδαριά. Ο φύλακας του αρχείου είχε παραιτηθεί μετά τις καταγγελίες για πλημμελή φύλαξη.

Περίπου 12 αστυνομικοί ασχολήθηκαν με την υπόθεση, ανακρίνοντας περίπου 70 άτομα, με τον ηλεκτρολόγο να αποτελεί τον κύριο ύποπτο. Ο ίδιος είχε αρνηθεί να συνεργασθεί με την αστυνομία και κατά συνέπεια συνελήφθη.