Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τη διάσωση των 12 αγοριών και του προπονητή τους ου παραμένουν παγιδευμένοι στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, στη βόρεια Ταϊλάνδη. Η διάσωσή τους δεν μπορεί να γίνει προς το παρόν μέσω της κατάδυσής τους στα νερά, καθώς τα περισσότερα από τα παιδιά, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, δεν ξέρουν κολύμπι και κανένα τους δεν έχει κάνει ποτέ κατάδυση.

«Τα παιδιά δεν μπορούν προς το παρόν να καταδυθούν», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης κρίσεων, Ναρονγκσάκ Οσοτανάκορν, που είναι και κυβερνήτης της επαρχίας Τσιανγκ Ράι. Εξήγησε ότι η μέθοδος αυτή «δεν είναι η κατάλληλη» σε αυτή τη φάση.

Ένας έμπειρος βατραχάνθρωπος χρειάζεται έξι ώρες για να φτάσει από την είσοδο του σπηλαίου στο σημείο όπου έχει καταφύγει η ομάδα των «Αγριογούρουνων» και άλλες πέντε ώρες για να επιστρέψει. Ο θάνατος, την Παρασκευή, ενός Ταϊλανδού εθελοντή, πρώην στελέχους των ειδικών δυνάμεων, κατέδειξε πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η διαδρομή.

«Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο» να βγουν έξω κολυμπώντας, δήλωσε ο Ραφαέλ Αρούς, ένας Ισραηλινός εθελοντής που συμμετέχει στην επιχείρηση διάσωσης. «Σκεφτείτε, αφού σκοτώθηκε ένας κομάντο, πώς θα τα καταφέρει ένας 12χρονος;», πρόσθεσε.

ΤΑΙΛΑΝΔΗ ΣΠΗΛΙΑ

Τα επίπεδα οξυγόνου έχουν μειωθεί στον θάλαμο όπου βρίσκονται τα παιδιά, όπως επιβεβαίωσε και ο Οσοτανάκορν. Ένας γιατρός βρίσκεται μαζί με την ομάδα για να παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας τους.

Παράλληλα, οι διασώστες αναζητούν πάντα μια πρόσβαση από την κορυφή του λόφου, ένα φυσικό φρεάτιο που θα μπορούσαν να το διανοίξουν για να φτάσουν στη σπηλιά και να βγάλουν έξω τους εγκλωβισμένους.

«Συγγνώμη» ζητά με σημείωμά του μέσα από το σπήλαιο ο προπονητής

Ο προπονητής ποδοσφαίρου των δώδεκα αγοριών που παραμένουν όλοι τους εγκλωβισμένοι στο πλημμυρισμένο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, στη βόρεια Ταϊλάνδη ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς των μικρών ποδοσφαιριστών μέσα από σημείωμά του που έδωσε στους δύτες.

«Ευχαριστούμε για όλη την ηθική υποστήριξη, ζητώ συγγνώμη από όλους τους γονείς», τόνισε στο σημείωμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από τις ομάδες διάσωσης.

Το σχέδιο του Έλον Μασκ για τη διάσωση των μικρών ποδοσφαιριστών

Στο μεταξύ, ο μεγιστάνας της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ, θα στείλει μία ειδική ομάδα, η οποία θα συνδράμει στον απεγκλωβισμό και τη διάσωση των 12 μικρών ποδοσφαιριστών και του προπονητή τους.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ

Ο Μασκ αποφάσισε να συμβάλλει στον απεγκλωβισμό, στέλνοντας ειδικούς μηχανικούς στο σημείο και, όπως αναφέρει και το Skynews, την απόφαση αυτή την πήρε μετά από εκκλήσεις που δέχθηκε μέσω Twitter.

Σημείωσε ότι η SpaceX και μία ακόμη από τις εταιρίες του, η «The Boring Company», διαθέτουν ένα «ειδικό ραντάρ διείσδυσης του εδάφους, το οποίο είναι αρκετά καλό στο να σκάβει τρύπες».

ΤΑΙΛΑΝΔΗ ΣΠΗΛΙΑ

Σε ανάρτησή του μάλιστα περιέγραψε το σχέδιό του για το πώς θα γίνει πράξη το σχέδιο απεγκλωβισμού: «Ένας νάιλον σωλήνας 1 μέτρου θα μπορούσε να εισχωρήσει μέσα στο σπήλαιο και να φουσκώσει σαν κάστρο-μπαλόνι. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα υποβρύχιο τούνελ με αέρα (συγκρατώντας) την οροφή του σπηλαίου».

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης απάντησε λέγοντας ότι η ομάδα του Μασκ θα μπορούσε να βοηθήσει τόσο στον εντοπισμό της τοποθεσίας, όσο και στην παροχή νερού ή ρεύματος.