Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι έφτασε σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, όπου θα εκφωνήσει ομιλία, λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του, αύριο Σάββατο.

Ο ισλαμιστής Μόρσι έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τους δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία αυτή, το σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του προκατόχου του, Χόσνι Μουμπάρακ, τον Φεβρουάριο του 2011.

Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τον Μόρσι να κάνει αποφασιστικά βήματα ώστε να βάλει την Αίγυπτο στο δρόμο του νόμου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η Αίγυπτος αξίζει μια ηγεσία που θα είναι προετοιμασμένη να συγκρουστεί με τις παραβιάσεις του παρελθόντος, να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου και να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους», δήλωσε ο Σαλίλ Σέτι, ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης.

«Θα είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τους πρώτους μήνες (διακυβέρνησης από τον νέο πρόεδρο) και να τον καθιστούμε υπόλογο για τις ενέργειές του όσον αφορά τα πιεστικά θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.