Τέσσερα ναρκαλιευτικά πλοία των ΗΠΑ έφθασαν στον Κόλπο για να ενισχύσουν τον Πέμπτο Στόλο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και να εγγυηθούν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, εξέλιξη που σημειώθηκε μετά την προειδοποίηση ενός Ιρανού ανώτατου αξιωματικού ότι η Τεχεράνη ενδέχεται να κλείσει τα Στενά του Χορμούζ για να προασπίσει τα συμφέροντά της.

Τα τέσσερα επιπλέον ναρκαλιευτικά έφθασαν στην περιοχή το Σάββατο και θα παραμείνουν στην περιοχή για επτά μήνες. Θα επιχειρούν στον Κόλπο, στον Κόλπο του Ομάν, στην Ερυθρά Θάλασσα και σε τμήματα του Ινδικού Ωκεανού.

Στην περιοχή επιχειρήσεων των ναρκαλιευτικών περιλαμβάνονται επίσης άλλα δύο σημεία-κλειδιά για τη ναυσιπλοΐα, η Διώρυγα του Σουέζ και τα στενά Μπαμπ αλ Μάνταμπ, ανάμεσα στο νότιο άκρο της Υεμένης και την Αφρική.

Τα ναρκαλιευτικά σκάφη “διεξάγουν επιχειρήσεις μαζί με τις δυνάμεις της συμμαχίας ώστε να εγγυηθούν την αδιάλειπτη και ασφαλή ροή της κίνησης στις διεθνείς θαλάσσιες οδούς”, ανέφερε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό αργά χθες.

Η ένταση ανάμεσα στο Ιράν και την Δύση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας έχουν εγείρει φόβους ότι η Τεχεράνη ενδέχεται να αποπειραθεί να κλείσει τα Στενά του Χορμούζ εάν οι εξαγωγές πετρελαίου της εμποδιστούν λόγω των δυτικών κυρώσεων, οι οποίες αναμένεται να γίνουν αυστηρότερες την 1η Ιουλίου.

Ο επικεφαλής του στρατού ξηράς του Ιράν, ο Αχμάντ-Ρεζά Πουρνταστάν, φέρεται ότι δήλωσε σήμερα –σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA– ότι το Ιράν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την δυνατότητα επηρεασμού της κίνησης των πλοίων στα στενά του Χορμούζ για να προασπίσει τα συμφέροντά του.

Από τα Στενά πέρασε το ένα τρίτο του πετρελαίου που διακινήθηκε δια θαλάσσης πέρυσι, σύμφωνα με υπηρεσία ενεργειακής πληροφόρησης (Energy Information Administration, EIA). Ακόμα και ένα βραχυχρόνιο κλείσιμο των Στενών του Χορμούζ θα αύξανε αλματωδώς τις τιμές του πετρελαίου, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Τα σκάφη USS Sentry, Devastator, Pioneer και Warrior μπορούν να αποναρκοθετήσουν ζωτικής σημασίας θαλάσσιες οδούς. Η Κεντρική Διοίκηση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ είχε ζητήσει περισσότερη υποστήριξη σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση ναρκών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού ΠΝ.