Η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση ενός καμικάζι βομβιστή την Δευτέρα η οποία είχε αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ο στρατηγός Σάλεμ Άλι Κάταν, επικεφαλής των επιχειρήσεων που έχει εξαπολύσει ο στρατός εναντίον του δικτύου στη νότια Υεμένη, ανέφερε σήμερα το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ιστοτόπων ισλαμιστών SITE.

Σε μια ανακοίνωσή της, η ΑΚΑΧ αναφέρει ότι η επίθεση αποτελεί ένα «μήνυμα» προς τους Yεμενίτες οι οποίοι «αποδέχονται να γίνονται οι αυτουργοί του αμερικανικού πολέμου εναντίον των μουσουλμάνων στην Υεμένη».
Σύμφωνα με τα αρχές της Υεμένης, οι οποίες κατηγόρησαν την αλ Κάιντα ότι είναι υπεύθυνη για την επίθεση, ο ανώτατος βαθμοφόρος σκοτώθηκε από έναν Σομαλό βομβιστή-καμικάζι που διέπραξε επίθεση μπροστά στο σπίτι του στην πόλη Άντεν, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Η επίθεση έγινε μερικές ημέρες μετά την εγκατάλειψη από την πτέρυγα της αλ Κάιντα στην Υεμένη των κυριότερων προπυργίων της στη νότια επαρχία Αμπιάν, όπου εδώ και ένα μήνα ο στρατός διεξάγει επιχειρήσεις με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Αργά χθες βράδυ, ο στρατός της Υεμένης ανακοίνωσε ότι σκότωσε τουλάχιστον 11 μαχητές που συνδέονται με την αλ Κάιντα, ενώ νωρίτερα είχε σκοτωθεί και ένας υεμενίτης εργαζόμενος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). Δεν είναι σαφές εάν οι 11 μαχητές της οργάνωσης Άνσαρ αλ Σαρία που ανακοίνωσε ότι σκότωσε ο στρατός περιλαμβάνονται σε έναν απολογισμό συνολικά 30 μελών της αλ Κάιντα σε επιχειρήσεις στην Αμπιάν και στη Σάμπουα που είχε δώσει ένας αξιωματούχος.