Αν ρωτούσαμε ανθρώπους από όλη την Ευρώπη -και όχι μόνο- ποιοι άνθρωποι εκτιμούν ότι αποφασίζουν για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, σίγουρα η Άνγκελα Μέρκελ θα ήταν ανάμεσα στις πρώτες απαντήσεις…

Ποιος άλλος; Ο Φρανσουά Ολάντ; Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ; Ο Μάριο Ντράγκι;…

Κι όμως! Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που -ακόμη και αν δεν είναι μπροστά από τις κάμερες- επηρεάζουν καθοριστικά το μέλλον της Ευρώπης.

Το Reuters παρουσιάζει έξι λιγότερο γνωστούς αλλά σίγουρα καταλυτικούς… παράγοντες των εξελίξεων στην Ευρώπη.
Ο εκδότης: NIKOLAS BLOME

Ίσως ο πλέον ισχυρός δημοσιογράφος στην Ευρώπη. Επικεφαλής πολιτικός ανταποκριτής και αναπληρωτής εκδότης της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία γερμανικής εφημερίδας, της Bild, ο κ. Blome διαμορφώνει τη γνώμη του γερμανικού -και όχι μόνο- κοινού. Αν μπορεί να ρίξει κυβερνήσεις; Αρκεί να σκεφτούμε τι σάλο μπορεί να προκαλέσει ένα και μόνο εξώφυλλο της Bild.

Αναφορικά με την Ελλάδα, ο πανίσχυρος εκπρόσωπος της λεγόμενης τέταρτης εξουσίας, έχει δηλώσει: «η Ελλάδα είναι το πιο σημαντικό θέμα με το οποίο έχουμε ασχοληθεί τα τελευταία δυο χρόνια… Η Ελλάδα δεν είναι θέμα μόνο για την Bild, είναι θέμα για κάθε εφημερίδα».

Ο διαχειριστής … κρίσεων: JOERG ASMUSSEN

Γιος πρώην πυροσβέστη, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Joerg Asmussen, δεν έχει καμία δυσκολία να… σβήνει φωτιές.

Ο 45χρονος Asmussen θεωρείται από τους κορυφαίους crisis managers στην Ευρωζώνη, βετεράνος επί θεμάτων χρέους αλλά και δημοσιονομικών κρίσεων, σύμβουλος- κλειδί της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με τους μελλοντικούς οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους. Χρειάζεται άλλες συστάσεις;

Ο… επιτετραμμένος: ANTONIO JOSE CABRAL

Από το γραφείο του στο 13ο όροφο των κεντρικών γραφείων της Κομισιόν ατενίζει τις στέγες των Βρυξελλών. Όποτε σηκώνει τα μάτια του από τον υπολογιστή…

Κορυφαίος σύμβουλος του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ειδικός επιτετραμμένος και αντιπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον εκπροσωπεί σε όποια σύνοδο ή συνάντηση ο κ. Μπαρόζο δεν μπορεί να παρίσταται.

Ο… Αγανακτισμένος: IVAN AYALA

Δεν έχει βεβαίως καμία θεσμική θέση αλλά μιλά εξ ονόματος των Ισπανών Indignados.

Ο31χρονος Ayala, ερευνητής μακρο-οικονομικών ξέρει να βλέπει… μακρυά. Με το κίνημα των Ισπανών Αγανακτισμένων να παραμένει ο σκληρός πυρήνας της Αγανάκτισης στην Ευρώπη και όχι μόνο, ο Ayala ξέρει πολύ καλά ότι… όλα είναι δρόμος!

Ο τραπεζίτης: DOUGLAS FLINT

Σας παρουσιάζουμε τον νέο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF). Ο κ. Flint εκπροσωπεί περισσότερες από 450 φίρμες χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από την Ευρώπη. Υπό την καθοδήγησή του, -ο κ. Νταλλάρα ήταν πιο πολύ στις… δημόσιες σχέσεις-, το IIF αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Ο κύριος Bundesbank: JENS WEIDMANN
Κανένα άλλο τηλέφωνο στην Ευρώπη δεν χτυπά όσο αυτό του Κεντρικού Τραπεζίτη της Γερμανίας.

Παρ’ ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που του χρεώνουν «λάθος πολιτικές», η θέση του είναι άκαμπτη, πάγια και αδιαπραγμάτευτη. Ο χαμηλός πληθωρισμός, με κάθε κόστος, το δόγμα του. Αυτή τη στιγμή, ο «στρατηγός της νομισματικής πολιτικής του Βερολίνου» κάνει ασκήσεις επί χάρτου σχετικά με την επόμενη μέρα πιθανής εξόδου χώρας από το ευρώ.

Και αν πει «έξω» προς κάποια χώρα, είναι πολύ πιθανό να βρεθεί εκτός… τω όντι.