Τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ τον χρόνο αξιώνει από την Ε.Ε. ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, προκειμένου να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση και να αποφευχθεί μία «μαύρη» Ευρώπη

Ειδικότερα, ο Καντάφι, από την Ιταλία όπου για τις εορταστικές εκδηλώσεις για την συμφωνία που συνήψαν προ διετίας η ευρωπαϊκή χώρα και η Λιβύη, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι, « Το συμφέρον της Ευρώπης είναι να εκπληρώσει την αξίωση της Λιβύης, ειδεμή αύριο, με την επέλαση εκατ. μεταναστών, μπορεί να μετατραπεί σε Αφρική».

Η Λιβύη αποτελεί «την πύλη εισόδου της ανεπιθύμητης μετανάστευσης», η οποία «θα πρέπει να αναχαιτισθεί στα λιβυκά σύνορα», πρόσθεσε.

«Αύριο, ίσως η Ευρώπη να μην είναι πλέον Ευρωπαϊκή και μπορεί ακόμη να είναι μαύρη διότι είναι εκατ. οι Αφρικανοί που θέλουν να έλθουν», τόνισε ο Καντάφι, χαρακτηρίζοντας «πολύ επικίνδυνα» τα μεταναστευτικά τούτα κύματα.

«Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί, ποια θα είναι η αντίδραση των λευκών και χριστιανών Ευρωπαίων απέναντι σε τούτη τη ροή πεινασμένων και ακαλλιέργητων Αφρικανών. Δεν γνωρίζουμε εάν η Ευρώπη παραμείνει μία προηγμένη και ενωμένη ήπειρος, ή εάν θα καταστραφεί όπως είχε γίνει και με τις επιδρομές των βαρβάρων».

Από την πλευρά του ο Καντάφι κάλεσε τους Λίβυους που έχουν περιουσιακά στοιχεία να επενδύσουν στην Ιταλία: «υπάρχει μία επιθυμητή μετανάστευση. Υπάρχουν Λίβυοι με λεφτά και τους ενθαρρύνω να έλθουν στην Ιταλία για επενδύσεις», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε πως χάρις στη διμερή συμφωνία με τη Λιβύη, η Ιταλία έχει κατορθώσει «να αντιμετωπίσει με επιτυχία την είσοδο λαθρομεταναστών από την Αφρική στην Ευρώπη, που ελέγχεται από εγκληματικές οργανώσεις», αλλά δεν απάντησε στις κατηγορίες των ανθρωπιστικών οργανώσεων, που ανησυχούν για την τύχη των λαθρομεταναστών που επαναπροωθούνται στη Λιβύη..

«Είναι πλεονέκτημα για εμάς που οι σχέσεις ανάμεσα στην Ιταλία και τη Λιβύη έχουν αλλάξει. Εκείνος που δεν το κατανοεί ανήκει στο παρελθόν και είναι δέσμιος σχημάτων ξεπερασμένων», τόνισε.