Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παραχωρήσει προνομιακή πρόσβαση στην Μιανμάρ σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές της στα κράτη-μέλη της κοινής αγοράς, μετά την διεθνή αναγνώριση της προόδου που έχει επιτευχθεί στη χώρα και στον τομέα της εργατικής νομοθεσίας.

Την Τετάρτη, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) αποφάσισε να άρει τους περιορισμούς που επέβαλε στην Μιανμάρ για πάνω από μια δεκαετία, έπειτα από την επικύρωση ενός νέου νόμου για τα συνδικάτα και την δέσμευση των αρχών της χώρας να τερματίσουν την καταναγκαστική εργασία ως το 2015.

«Η ΕΕ αναγνωρίζει πλήρως τη σημασία της έκθεσης του ILO και τη θεωρεί ένα θετικό βήμα… στην διαδικασία αποκατάστασης της προνομιακής πρόσβασης των προϊόντων της Μιανμάρ στην ευρωπαϊκή αγορά», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για το εμπόριο και η ύπατη εκπρόσωπος της για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).

Η ΕΕ ελπίζει να προτείνει την πλήρη κατάργηση των δασμών για τις εισαγωγές από την Μιανμάρ βάσει της πρωτοβουλίας της που έχει γίνει γνωστή με τη φράση «τα πάντα εκτός από όπλα» για τις λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, που δεν αναφέρεται σε κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη λήψη της σχετικής απόφασης.

Η ΕΕ ήρε τις περισσότερες από τις κυρώσεις της σε βάρος της Μιανμάρ νωρίτερα φέτος μετά την απελευθέρωση πολλών πολιτικών κρατούμενων και αφού επιτράπηκε στην επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Τσι και στο κόμμα της, την Εθνική Ένωση για την Δημοκρατία, να λάβουν μέρος στις επαναληπτικές εκλογές.