Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία θα έπρεπε να συμμετέχει στη συνάντηση της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), καθώς ετοιμαζόταν να πάρει το αεροπλάνο για τον Καναδά προκειμένου να συμμετάσχει στην τριήμερη διάσκεψη.

«Απέβαλαν τη Ρωσία, θα έπρεπε να την επανεντάξουν. Επειδή χρειαζόμαστε τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Ρωσία αποβλήθηκε από την G7 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, αφού συμμετείχε στην ομάδα αυτή τα προηγούμενα 16 χρόνια.

Υψηλόβαθμη πηγή της βρετανικής κυβέρνησης σημείωσε, σχολιάζοντας τη δήλωση του Τραμπ, ότι η Μόσχα θα πρέπει να αλλάξει την προσέγγισή της προτού υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για την επανένταξή της στη G7. «Η πρωθυπουργός (της Βρετανίας Τερέζα Μέι) ανέκαθεν έλεγε ότι θα έπρεπε να συνεργαστούμε με τη Ρωσία αλλά με προσοχή. Θα πρέπει να θυμηθούμε για ποιόν λόγο η G8 μετατράπηκε στ G7, μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Από τότε, έχουμε δει κακόβουλη δραστηριότητα εκ μέρους της Ρωσίας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένων και των δρόμων του Σάλσμπερι, στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε, παραπέμποντας στη δηλητηρίαση του πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλιας, στις αρχές Μαρτίου.

Εξάλλου, μια πηγή της γαλλικής προεδρίας σημείωσε ότι η πρόταση του Τραμπ δεν φαίνεται να συνάδει με τις κυρώσεις που επέβαλαν πρόσφατα οι ΗΠΑ σε βάρος της Μόσχας.

«Ως υπενθύμιση, η τελευταία χώρα που επέβαλε μονομερώς οικονομικές κυρώσεις είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, για αυτό η πρόταση αυτή δεν μας φαίνεται λογική», είπε η πηγή.

Το αεροσκάφος του Αμερικανού προέδρου προσγειώθηκε πριν από λίγη ώρα στο Κεμπέκ. Ο Τραμπ ήταν ο τελευταίος από τους ηγέτες που έφτασε για τη σύνοδο της G7 στο Μαλμπέ και ο πρώτος που θα αναχωρήσει νωρίς αύριο το πρωί με προορισμό τη Σιγκαπούρη. «Θα αναχωρήσω ίσως νωρίτερα, αυτό εξαρτάται από το τι θα συμβεί», προειδοποίησε νωρίτερα ο Τραμπ.