Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τους αντιφρονούντες, από τον βομβαρδισμό μίας περιοχής στην ανατολική Συρία από τα κυβερνητικά στρατεύματα, την ώρα που έκθεση του ΟΗΕ κατηγορεί τον συριακό στρατό πως χρησιμοποιεί παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Βροχή έπεφταν νωρίς σήμερα το πρωί οι οβίδες στην κοινότητα αλ Ασράα, στο Ντέιρ αλ Ζουρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν γυναικόπαιδα», τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο αντιφρονών Φίρας αλ Χαμάουι.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, από την πλευρά του ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του καθεστώτος εισέβαλαν στην κοινότητα με κάλυψη του πυροβολικού και επιδόθηκαν σε μεγάλης κλίμακας επιχείρηση συλλήψεων, μετά την υποχώρηση των ανταρτών από την περιοχή.

Παράλληλα, το συριακό ΥΠΕΞ κατηγόρησε σήμερα την Ουάσιγκτον ότι «ενθαρρύνει» τις σφαγές και την τρομοκρατία στη Συρία.

«Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παραποιούν την πραγματικότητα στο πεδίο μάχης, ενθαρρύνοντας τις ένοπλες ομάδες να επιδίδονται σε περισσότερες σφαγές, τρομοκρατικές πράξεις και βιαιότητες, όχι μόνον στην Χάφα αλλά και σε όλο το μήκος και πλάτος του συριακού εδάφους», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, που αναπαράγεται από το πρακτορείο SANA, αναφορικά με την πόλη στα βορειοδυτικά της χώρας, που κατά τις ΜΚΟ υπέστη ανηλεή βομβαρδισμό από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Από την άλλη πλευρά, αντικαθεστωτικοί κατηγόρησαν σήμερα τα κυβερνητικά στρατεύματα πως πυρπόλησαν δασικές εκτάσεις κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία προκειμένου να παρεμποδίσουν αμάχους να ξεφύγουν από τις βιαιότητες καταφεύγοντας στη γειτονική χώρα, ενώ τόνισαν πως 400 άμαχοι, μεταξύ τους και γυναικόπαιδα, εγκλωβίσθηκαν σε σχολείο στην συνοικία της πόλης Τζουράτ αλ Σίαχ.

Το πρακτορείο SANA μετέδωσε επίσης σήμερα πως ομάδα ενόπλων απήγαγε τους επιβάτες δύο λεωφορείων στη Χομς.

Οι νέες βιαιότητες καταγράφονται την ώρα που στο ΣΑ του ΟΗΕ παρουσιάσθηκε έκθεση των υπηρεσιών του Οργανισμού για τα παιδιά σε συνθήκες πολέμου, κατά την οποία τονίζεται ότι στη Συρία παιδιά από 8 ετών και πάνω έχουν πέσει θύματα δολοφονικών επιθέσεων και ακρωτηριασμών, αυθαίρετων συλλήψεων, κράτησης, βασανισμών και σεξουαλικής βίας, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον ως ανθρώπινες ασπίδες.

Στην έκθεση–κατά την οποία συγκεντρώνονται δεκάδες μαρτυρίες–τονίζεται: «αγόρια και κορίτσια ηλικίας αποσπάσθηκαν δια της βίας από τα σπίτια τους και χρησιμοποιήθηκαν από Σύρους στρατιώτες ως ανθρώπινες ασπίδες, με την τοποθέτησή τους στα παράθυρα λεωφορείων που μετέφεραν στρατιωτικό προσωπικό το οποίο πραγματοποιούσε επιδρομές σε εξεγερμένες κοινότητες».