Εξοπλισμένοι με όπλα που είχαν διοχετευθεί λαθραία στο Κονγκό διέπρατταν οι αντάρτες δολοφονίες και βιασμούς, όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Τα περισσότερα από αυτά τα όπλα κατασκευάστηκαν στην Κίνα, την Αίγυπτο, την Γαλλία, τη Νότιο Αφρική, την Ουκρανία και τις ΗΠΑ, επισημαίνει η έκθεση.

Η Διεθνής Αμνηστία έκανε έκκληση στους πολιτικούς ηγέτες να σταματήσουν το λαθρεμπόριο όπλων ώστε να στερήσουν την δυνατότητα εξοπλισμού στους αντάρτες στο Κονγκό. Ένας τρόπος για να συμβεί αυτό, προτείνει η έκθεση, θα ήταν η υπογραφή διεθνούς συνθήκης για το εμπόριο όπλων.

«Η κατάσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό επιδεικνύει την επείγουσα ανάγκη οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου να συμφωνήσουν σε μια συνολική Συνθήκη για το Εμπόριο των Όπλων όταν διεξαχθούν οι τελικές διαπραγματεύσεις στα Ηνωμένα Έθνη τον Ιούλιο», είπε ο Πολ Ριγκό, ο αναπληρωτής διευθυντής της οργάνωσης για το πρόγραμμα στην Αφρική.

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι ο οπλισμός που μεταφέρεται λαθραία στο Κονγκό ποικίλει από μικρά όπλα, δακρυγόνα και τεθωρακισμένα οχήματα μέχρι όλμους και οπλοπολυβόλα.

Εκπρόσωποι κυβερνήσεων αναμένεται να συναντηθούν τον επόμενο μήνα στη Νέα Υόρκη για να επιχειρήσουν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συνθήκης για το εμπόριο των όπλων, για τον έλεγχο του επικερδούς εμπορίου όπλων και την πάταξη του λαθρεμπορίου όπλων σε όλο τον κόσμο.