Επτά κυανόκρανοι από το Νίγηρα σκοτώθηκαν σε μια ενέδρα στο δυτικό τμήμα της Ακτής Ελεφαντοστού χθες, στην πιο αιματηρή επίθεση εναντίον της δύναμης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από την ανάπτυξή της το 2004, είπε εκπρόσωπος της UNOCI.

Ο υφυπουργός Άμυνας της Ακτής Ελεφαντοστού Πολ Κόφι Κόφι είπε ότι οι δράστες εισήλθαν στο έδαφος της χώρας από τη Λιβερία, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον δύο μέλη των ένοπλων δυνάμεων της χώρας και ένας άμαχος ενδέχεται να σκοτώθηκαν επίσης.

«Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, επτά κυανόκρανοι από το Νίγηρα έχασαν τη ζωή τους σε μια ενέδρα στο δυτικό τμήμα της χώρας», δήλωσε η Σιλβί βαν ντεν Βίλντενμπεργκ, εκπρόσωπος της δύναμης, προσθέτοντας ότι ο ΟΗΕ καταγγέλλει αυτήν την «πολύ σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ο γενικός γραμματέας Μπαν Γκι-μουν δήλωσε «εξοργισμένος και θλιμμένος» από την ενέργεια η οποία είχε αποτέλεσμα το θάνατο των κυανόκρανων και επισήμανε ότι «συνάδελφοί τους εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο», καθώς μετά την επίθεση «πάνω από 40 κυανόκρανοι έμειναν απόψε με τους χωρικούς στην απομακρυσμένη περιοχή αυτή για να τους προστατεύσουν» από τους ένοπλους. Οι κυανόκρανοι «πέθαναν υπηρετώντας την ειρήνη», είπε, εκφράζοντας «συλλυπητήρια στην κυβέρνηση του Νίγηρα και στις οικογένειες των κυανόκρανων».

Κάλεσε την κυβέρνηση της Ακτής Ελεφαντοστού να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εντοπίσει τους δράστες της επίθεσης και να διασφαλίσει ότι θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με μια πηγή του ΟΗΕ, οι κυανόκρανοι πραγματοποιούσαν περιπολία στην περιοχή ανάμεσα σε δύο χωριά αφού ειδοποιήθηκαν για φήμες περί άμεσα επικείμενης επίθεσης σε κοινότητες στην περιοχή. «Στα χωριά επικρατεί πανικός, πολλοί φεύγουν προς τα δάση, άλλοι κατευθύνονται στη Λιβερία», είπε ένας κάτοικος του χωριού Παρά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το δυτικό τμήμα της Ακτής Ελεφαντοστού παραμένει το πιο ασταθές και σε αυτό σημειώνονται σχεδόν καθημερινά αιματηρές επιθέσεις μετά την πολιτική κρίση που κλιμακώθηκε σε εμφύλια σύρραξη στα τέλη του 2010 με συνέπεια τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι να σκοτωθούν.