«Μετρημένες» χαρακτήρισε τις ημέρες του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες στην εξουσία ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, προσθέτοντας ότι χωρίς την δική του υποστήριξη, οι κυβερνήσεις της Κούβας και της Νικαράγουας δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

«Οι ημέρες του Τσάβες είναι μετρημένες. Κι εάν οι επιδοτήσεις στην Κούβα και στη Νικαράγουα ακυρωθούν, τα καθεστώτα αυτά θα βρεθούν σε δυσκολία. Οι δημοκράτες της Λατινικής Αμερικής, αριστεροί, κεντρώοι, δεξιοί, πρέπει να προετοιμαστούν», τόνισε ο Ζέλικ σε ομιλία στην Ουάσινγκτον, σε εκδήλωση για την 30ή επέτειο από την ίδρυση του κέντρου αναλύσεων «Διαμερικανικός Διάλογος».

Οι τοποθετήσεις οι οποίες έγιναν υπέρ της επιστροφής της Κούβας στους περιφερειακούς οργανισμούς στη Σύνοδο της Αμερικής στην Καρθαγένα της Κολομβίας τον Απρίλιο «ακούστηκαν σαν ηχώ από άλλες εποχές. Πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον, όχι στο παρελθόν», υποστήριξε εξάλλου ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, καλώντας τη Λατινική Αμερική να αδράξει την «ευκαιρία» η ήπειρος να καταστεί «δημοκρατική», ένας χώρος «ανάπτυξης και αξιοπρέπειας» και όχι «των πραξικοπημάτων, των καουντίγιος και της κοκαΐνης».

«Γνωρίζετε καλά ότι εάν οι λατινοαμερικάνοι αφήσουν αυτό το καθήκον στην Ουάσινγκτον και στην Οτάβα οι αντίπαλοι της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα παίξουν το χαρτί του νέο-ιμπεριαλισμού. Πρέπει να διασφαλίσετε ότι θα αποτύχουν», είπε ακόμα ο Ζέλικ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κάλεσε τη Βραζιλία να διαδραματίσει ισχυρότερο ρόλο στην διεθνή ασφάλεια, συμβάλλοντας να αποτραπεί η διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Εκτίμησε επίσης ότι οι ευάλωτες κυβερνήσεις στην Κεντρική Αμερική κινδυνεύουν να συντριβούν εξαιτίας του κύματος βίας και εγκληματικότητας που συνδέεται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να περιορίσουν την κατανάλωση ναρκωτικών για να συμβάλλουν στις προσπάθειες αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Ζέλικ εξήρε τις λεγόμενες Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου που έχουν συνάψει οι ΗΠΑ με χώρες της περιφέρειες λέγοντας ότι δίνουν ένα «στέρεο πλαίσιο» για την ανάπτυξη, αλλά κάλεσε την Ουάσινγκτον να μειώσει τα προσκόμματα σε ό,τι αφορά το εμπόριο και να δημιουργήσει νέες «ευκαιρίες».