Την υπόσχεση που έδωσε χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιτρέψει την ανέγερση εκατοντάδων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, καταδίκασαν οι ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι αυτό θα εμποδίσει την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

«Η συνέχιση του εποικισμού της Δυτικής Όχθης καταστρέφει τις ειρηνευτικές προσπάθειες και είναι αντίθετη με τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις του Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ.

«Η θέση μας για τον εποικισμό παραμένει αμετάβλητη. Δεν αποδεχόμαστε τη νομιμότητα της συνέχισης του εποικισμού από το Ισραήλ».

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε την ανέγερση εκατοντάδων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης μετά την προσεχή εκκένωση πέντε κτιρίων που ανεγέρθησαν σε ιδιωτική παλαιστινιακή γη εντός ενός οικισμού.

Οι τελευταίες απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, τον Σεπτέμβριο του 2010, διεκόπησαν μετά την άρνηση του Ισραήλ να απαρατείνει το μορατόριουμ για τον εποικισμό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.