Τα πυρά που εξαπέλυσε μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος των ΗΠΑ χθες το πρωί με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 φερόμενοι ως αντάρτες στο βορειοδυτικό Πακιστάν είχε στόχο τον θεωρούμενο ως δεύτερο τη τάξει στην αλ Κάιντα, τον Αμπού Γιαχία αλ Λίμπι, γράφει η εφημερίδα The New York Times.

«Άνθρωποι εξετάζουν πολύ προσεκτικά τα δεδομένα, για να εξακριβώσουμε εάν ζει ακόμα», είπε, αναφερόμενος στον Λίμπι, ένας Αμερικανός αξιωματούχος στους Τάιμς υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του. «Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος ώστε να είμαστε πραγματικά βέβαιοι ότι είναι νεκρός. Αλλά είναι ο υπ’ αριθμόν δύο της αλ Κάιντα, και αυτό θα ήταν ένα βαρύ πλήγμα» για την οργάνωση, πρόσθεσε.

Άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στην εφημερίδα ότι ο αλ Λίμπι ήταν ο στόχος της επίθεσης, αν και δεν ήταν σε θέση να πουν εάν είναι νεκρός ή όχι. Είχε ήδη θεωρηθεί, εσφαλμένα, νεκρός έπειτα από μια επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους τον Δεκέμβριο του 2009.

Από το Σάββατο ως την Δευτέρα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 άνθρωποι σε επιθέσεις UAVs: τέσσερις το Σάββατο, δέκα την Κυριακή και δεκαπέντε στην επιδρομή με στόχο τον Λίβυο. Από την 21η Μαΐου, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος του Πακιστάν Άσιφ Άλι Ζαρντάρι συμμετείχαν στη σύνοδο του NATO και είχαν μια σύντομη συζήτηση αλλά όχι κατ’ ιδίαν συνάντηση οι επιθέσεις των UAVs είναι τουλάχιστον οκτώ.

Στο μεταξύ, πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση του Πακιστάν ανέφεραν ότι η αστυνομία στην Πεσάβαρ έθεσε υπό κράτηση τρεις Αμερικανούς, που περιέγραψαν ως διπλωμάτες, και τρεις Πακιστανούς, κατέσχεσε δύο οχήματα και οπλισμό που μετέφεραν χωρίς άδεια. Οι Αμερικανοί φέρονται να είχαν συναντηθεί με στέλεχος της πρυτανείας ενός πανεπιστημίου στην Μάλακαντ. Οι αστυνομικοί ανακάλυψαν στα αυτοκίνητά τους πέντε καραμπίνες M4, τέσσερα πιστόλια των 9 χιλιοστών και 20 γεμιστήρες με σφαίρες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι διπλωμάτες εργάζονται στο προξενείο της Πεσάβαρ και οι Πακιστανοί που τους συνόδευαν είναι εργαζόμενοι στην ασφάλεια του προξενείου. Πακιστανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι Αμερικανοί απελευθερώθηκαν σε λίγη ώρα, ενώ είναι ασαφές τι συνέβη στην περίπτωση των συνοδών τους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν σχολίασε την υπόθεση.