Δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στη διάρκεια της νύχτας από τη Συρία προς τα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν. Μετά τον πρώτο ισραηλινό βομβαρδισμό στην πόλη Μπάαθ, δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από την Κουνέιτρα και τη νοτιοδυτική επαρχία της Δαμασκού, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Παρατηρητήριο δεν διευκρίνισε ποιος εκτόξευσε τις ρουκέτες ούτε ποιοι ήταν οι στόχοι. Ωστόσο Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν κάνει λόγο νωρίτερα για περίπου είκοσι ρουκέτες, τις οποίες εκτόξευσε, σύμφωνα με τους ίδιους, η ιρανική δύναμη αλ Κοντς. Υψηλόβαθμος Σύρος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την εκτόξευση ρουκετών από τη Συρία, υπογραμμίζοντας όμως ότι το Ισραήλ ήταν αυτό που άνοιξε πυρ πρώτο. «Το Ισραήλ ξεκίνησε και διεύρυνε την επίθεσή του και η απάντηση ήταν περισσότεροι από 50 πύραυλοι εδάφους- εδάφους εναντίον στρατιωτικών θέσεων στα Υψίπεδα του Γκολάν» τόνισε.

Το Reuters πάντως, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μεταδίδει πως η Συρία κατέρριψε πάνω από τους μισούς από τους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το Ισραήλ.

Αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Ο πρόεδρος ενημερώνεται τακτικά. Ζητεί αποκλιμάκωση της κατάστασης» ανέφερε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Το θέμα της Μέσης Ανατολής θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Άαχεν.

Οι πρόσφατες αυτές εντάσεις σημειώνονται μετά την αβεβαιότητα που προκάλεσε η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν.Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο γερμανικό έντυπο Der Spiegel, ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποιεί για τον κίνδυνο πολέμου σε παρόμοια περίσταση.

Αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από την συμφωνία «αυτό σημαίνει ότι ανοίγουμε το κουτί της Πανδώρας, θα μπορούσε να γίνει πόλεμος» σημείωσε ο Μακρόν.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Άβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε σήμερα ότι ο ισραηλινός στρατός έπληξε σχεδόν το σύνολο των ιρανικών υποδομών στη Συρία σε αντίποινα για τη ρίψη ρουκετών κατά τη διάρκεια της νύχτας σε θέσεις στα Υψίπεδα του Γκολάν.