Την «επιθυμία για αλλαγή» που διακήρυξε η Αραβική Άνοιξη χαιρέτισαν οι ΗΠΑ στην ετήσια έκθεσή τους για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, διαβλέποντας σε αυτήν «μία πηγή έμπνευσης» για όλον τον κόσμο.

«Η επιθυμία για αλλαγή που παρατηρήθηκε στην Τυνησία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Υεμένη και τη Συρία αποτελούν πηγή έμπνευσης» τονίζει το αμερικανικό ΥΠΕΞ στην ετήσια έκθεσή του για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον κόσμο κατά το περασμένο έτος.

«Εν τούτοις όμως η αλλαγή εμπεριέχει την αστάθεια προτού αφήσει χώρο σε έναν μεγαλύτερο σεβασμό για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα του ανθρώπου», τονίζεται στο ίδιο κείμενο.

«Οι εικόνες των διαδηλωτών, που έχουν αποβάλλει τον παραμικρότερο φόβο, και είναι έτοιμοι να ριψοκινδυνεύσουν και αυτήν ακόμη τη ζωή τους προκειμένου να αντιταχθούν στις κυβερνήσεις που θεωρούν παράνομες, έχουν γίνει πηγή έμπνευσης για όλον τον κόσμο», εκτιμά επίσης η αμερικανική διπλωματία.

Στην ίδια έκθεση εκθειάζεται επίσης το προοδευτικό άνοιγμα της Μιανμάρ στη δημοκρατία.

«Η απεραντοσύνη της προσπάθειες επ’ ουδενί θα πρέπει να μετριάσει τον ενθουσιασμό που γεννήθηκε από αυτά τα πρωταρχικά βήματα» που αποτολμήθηκαν από το καθεστώς της Μιανμάρ, από τα οποία πρέπει να αντλήσουν έμπνευση και άλλες κλειστές κοινωνίες, όπως το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, το Ουζμπεκιστάν, η Ερυθραία και το Σουδάν», υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.