Οι ψηφοφόροι στην Ιρλανδία φέρονται να είναι έτοιμοι να υπερψηφίσουν την 31η Μαΐου το πρώτο ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό σύμφωνο, σε αναλογία δύο ψηφοφόρων για κάθε έναν, παρότι έχει εκδηλωθεί ευρεία λαϊκή δυσαρέσκεια έναντι της κυβέρνησης, θετικής για το ίδιο σύμφωνο, αναφέρουν τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Το ιρλανδικό θα είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό δημοψήφισμα για το γερμανικής έμπνευσης Δημοσιονομικό σύμφωνο.

Η κυβέρνηση φρονεί ότι με το «όχι» διακυβεύεται η θέση του Δουβλίνου στην ευρωζώνη, ενώ οι υπέρμαχοι του «όχι» αποπειρώνται να αξιοποιήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τα μέτρα της λιτότητας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του RedC/Paddy Power, 50% των εκλογέων θα ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα, 31% θα ψηφίσουν «όχι».

Μετά την αναγωγή του ποσοστού των αναποφάσιστων, όμως, τα ποσοστά αυτά αντιστοίχως διαμορφώνονται στο 62% και στο 38%.

Ταύτα, την ώρα που σε μια δημοσκόπηση πριν λίγες μέρες για τον Irish Independent, από το ινστιτούτο MillwardBrowne Lansdowne, ποσοστό 65% των ερωτηθέντων κατέστησε σαφές ότι είναι δυσαρεστημένο με τα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας, την ώρα όμως που τον Ιούνιο πέρυσι το ποσοστό έφθανε το 42%.

Μαζί με το ανωτέρω αποτέλεσμα επισημάνθηκε, συγχρόνως, ότι ενόψει του δημοψηφίσματος «αμφότερα τα ‘στρατόπεδα’ ψηφοφόρων μπορεί μέχρι την 31η Μαΐου να αυξήσουν τα ποσοστά τους».

Επίσης, το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι συμφωνούν με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης κυρίως του κόμματος Fine Gael, που αναδείχθηκε τον Φεβρουάριο, περιορίζεται πλέον στο 34%.

Όμως η λαϊκή απήχηση των Εργατικών στην αντιπολίτευση καθηλώνεται την ίδια ώρα στο 15%–από το 19% που ήταν προηγουμένως.

Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να μετατεθεί χρονικά το δημοψήφισμα της 31ης Μαΐου, ώστε να δοθεί ο χρόνος να συμπληρωθεί με αναπτυξιακά μέτρα το Δημοσιονομικό σύμφωνο.

Το σύμφωνο, για να επικυρωθεί, χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη «των 12 από τα 17 μέλη της ευρωζώνης», μεταδίδει το Reuters.