Πολύ ενδιαφέρουσες χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Στίβεν Φενάκερε, τις προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ο βέλγος ΥΠΕΞ είχε συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού και δήλωσε ότι: «Οι προτάσεις του προέδρου Χριστόφια είναι πολύ ενδιαφέρουσες αλλά και σαφέστατη ένδειξη ότι η βούληση να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις εξακολουθεί να υπάρχει, στη βάση των παραμέτρων που έχουν ετοιμαστεί και καθοριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε ο κ. Φενάκερε.

«Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις συνομιλίες ώστε να επιτευχθεί πρόοδος», είπε ο βέλγος υπουργός.

Στις προτάσεις Χριστόφια αναφέρθηκε και ο Μάρκος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι αναμένεται ανταπόκριση από την άλλη πλευρά στην προσπάθεια για λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα.

«Θα θέλαμε να δούμε πιο εποικοδομητική στάση από την Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή πλευρά», είπε ο κ. Κυπριανού.

Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Φενάκερε είπε ότι η λογική της Βελγικής προεδρίας είναι ότι κάθε υποψηφιότητα θα εξετάζεται στη βάση της αξίας της, και αυτή εδράζεται μέσα από την εκπλήρωση των κριτηρίων.

Ο Μάρκος Κυπριανού επανέλαβε την σαφή θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η Λευκωσία υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρώσει τα κριτήρια και τις υποχρεώσεις της.

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν εκπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας» πρόσθεσε.

Μιλώντας για το γενικότερο θέμα της διεύρυνσης της Ε.Ε., ο κ. Φενάκερε είπε ότι κατά την εξάμηνη προεδρία του το Βέλγιο θα κάνει ότι μπορεί για να προχωρήσει μπροστά το τραίνο της διεύρυνσης και να μη σταματήσει.

Είπε ότι αυτό ισχύει για την Κροατία, που όπως ανέφερε έχει φθάσει σχεδόν στο σταθμό, την Ισλανδία που μόλις άρχισε, τις Βαλκανικές χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν και φυσικά και για την Τουρκία.