Ανήσυχη για την πολιτική αστάθεια και τις οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρώπη είναι η Κίνα, που θέλει να πείσει τις άλλες μεγάλες χώρες να δεσμευθούν υπέρ της ανάπτυξης κατά την επόμενη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20).

«Οι Κινέζοι είναι πολύ ανήσυχοι για την πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη και για τις οικονομικές επιπτώσεις της», δήλωσε ο αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Μπομπ Καρ σε συνέντευξή του χθες το βράδυ στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Ερωτηθείς αν το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη περιελήφθη στο μενού των συζητήσεων, ο υπουργός απάντησε ναι. Ο Μπομπ Καρ συναντήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Πεκίνο με τον κινέζο ομόλογό του Γιανγκ Τζιετσί, καθώς και με άλλους υψηλόβαθμούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

«Η ανάπτυξη της οικονομίας τους κατέγραψε ένα τρίμηνο κατώτερο των προσδοκιών. Δεδομένου του στόχου τους να φρενάρουν τον πληθωρισμό, αυτό έχει μια θετική πλευρά», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Ζήτησαν εντούτοις από την Αυστραλία να συνεργαστεί κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής της G20 ώστε να πείσουμε, η Αυστραλία και η Κίνα μαζί, τις άλλες μεγάλες οικονομίες του κόσμου να δεσμευτούμε για την ανάπτυξη», δήλωσε. «Φοβούνται πως αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει μια απειλή για μια διαρκή ανάπτυξη». Η σύνοδος της G20 στο Μεξικό είναι προγραμματισμένη για τις 18 και 19 Ιουνίου.

Η Κίνα, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο του 2012 ανάπτυξη 8,1% σε ένα χρόνο, σημειώνοντας επιβράδυνση για πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο. Προβλέποντας την επιβράδυνση της οικονομίας, η κινεζική κυβέρνηση μείωσε για φέτος το στόχο της για την ανάπτυξη στο 7,5%, από το 8% που ήταν τις προηγούμενες χρονιές.