Οι διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, με τα πολιτικά κόμματα της χώρας, ώστε να διερευνήσει το εάν μπορεί να συσταθεί νέα κυβέρνηση, συνεχίζονται σήμερα.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με τον προσωρινό του γραμματέα, Μαουρίτσιο Μαρτίνα, επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να παραμείνει στην αντιπολίτευση. Ως κύρια σημεία της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, το Δημοκρατικό Κόμμα υπέδειξε, πάντως, τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, τη μείωση του κόστους εργασίας και τη στήριξη των πιο αδύναμων πολιτών, τη διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου και την ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών της χώρας.

Στη συνέχεια με τον Ματαρέλα συναντήθηκε ο πρόεδρος του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο «Καβαλιέρε» υπογράμμισε ότι «χρειάζεται μια κυβέρνηση η οποία να εργαστεί για σημαντικό χρονικό διάστημα και να έχει ως βάση την κεντροδεξιά συμμαχία, αλλά σε συνεργασία και με άλλες πολιτικές δυνάμεις».

Ως κύρια προγραμματικά σημεία υπέδειξε την μείωση της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών, τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης και της σπατάλης στο δημόσιο. «Λέμε όχι στους λαϊκισμούς και στους ερασιτεχνισμούς, θέλουμε ξεκάθαρες πολιτικές συμφωνίες», υπογράμμισε ο Ιταλός κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια υπήρξε συνάντηση του Ιταλού προέδρου και με τον γραμματέα της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι. «Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση. Μας ενδιαφέρουν τα κυβερνητικά προγράμματα, με έμφαση στην αγορά της εργασίας, στις συντάξεις, στην τοπική αυτοδιοίκηση. Θα συνεχίσω να συνομιλώ με όλους, ξεκινώντας από την κεντροδεξιά συμμαχία, αλλά απευθυνόμενος και στα Πέντε Αστέρια», τόνισε ο Μιλανέζος πολιτικός.

Όπως μεταφέρει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι διαβουλεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στις περίπου στις 17:00 ώρα Ιταλίας, μετά την συνάντηση του Ματαρέλα με το κίνημα Πέντε Αστέρων και τον υποψήφιο πρωθυπουργό τους, τον Λουίτζι Ντι Μάιο. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, πάντως, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων την ερχόμενη εβδομάδα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.