Ανοικτή στην προοπτική έκδοσης στην Ισπανία του πρώην προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, είναι η γερμανική εισαγγελία. Ο αυτοεξόριστος ηγέτης κρατείται εδώ και σχεδόν 10 ημέρες στη Γερμανία, στο κρατίδιο Σλέσβιχ – Χόλσταϊν, με την επιστροφή του στην ιβηρική χώρα να είναι αρκετά πιθανή.

Ο γενικός εισαγγελέας αναγνωρίζει σε ανακοίνωσή του την εγκυρότητα στο γερμανικό δίκαιο των δύο βασικών κατηγοριών της «στάσης» και της «υπεξαίρεσης πόρων» που έχει απαγγείλει η ισπανική Δικαιοσύνη σε βάρος του Πουτζδεμόν και ζητά την παραμονή του υπό κράτηση ενόψει της έκδοσής του. Ωστόσο, η τελική απόφαση θα ληφθεί από το αρμόδιο γερμανικό δικαστήριο του Σλέσβιχ τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

Μετά «τη λεπτομερή αξιολόγηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης» που εκδόθηκε από την ισπανική Δικαιοσύνη στις 23 Μαρτίου, η Γερμανική Εισαγγελία έκρινε ότι ένα τέτοιο αίτημα είναι «δυνάμει αποδεκτό» και αιτιολογεί την «παραμονή υπό κράτηση» του Πουτζδεμόν λόγω του «κινδύνου διαφυγής» που υπάρχει αν αφεθεί ελεύθερος.

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, ο οποίος καθαιρέθηκε από την κυβέρνηση της Μαδρίτης, μετά την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στις 27 Οκτωβρίου, συνελήφθη στα τέλη του Μαρτίου στη βόρεια Γερμανία. Εκεί είχε μεταβεί από τη Φινλανδία οδικώς, για να επιστρέψει στο Βέλγιο, όπου έχει εγκατασταθεί για να αποφύγει την ισπανική Δικαιοσύνη μετά την αποτυχία της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Έκτοτε κρατείται στην γερμανική πόλη Νόιμινστερ, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία

Το δικαστήριο του Σλέσβιχ, το οποίο θα λάβει την τελική απόφαση όσον αφορά την έκδοση ή όχι του Πουτζδεμόν στην Ισπανία, αντέδρασε σήμερα στην εισήγηση της Γερμανικής Εισαγγελίας υπέρ της έκδοσής του, ανακοινώνοντας ότι ακόμη δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την έκδοση της ετυμηγορίας του και ότι η γερμανική Δικαιοσύνη έχει στη διάθεσή της 60 ημέρες για να αποφανθεί.

Το δικαστήριο επισήμανε επίσης σε ανακοίνωσή του, την οποία αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι προτίθεται να εξετάσει αν το αίτημα έκδοσής του δεν είναι «εν δυνάμει αποδεκτό ως προς την ουσία» και αν υφίσταται πράγματι λόγος για την κράτησή του.

Η Εισαγγελία, από την πλευρά της, έλαβε σε μεγάλο βαθμό υπόψη της στην πρότασή της τις δύο βασικές κατηγορίες που έχει απαγγείλει εναντίον του Πουτζδεμόν η ισπανική Δικαιοσύνη, κρίνοντας ότι είναι έγκυρες όσον αφορά το γερμανικό δίκαιο.

Ο Πουτζδεμόν κατηγορείται στη χώρα του για «υπεξαίρεση δημόσιων πόρων» για τη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος που η Μαδρίτη έκρινε παράνομο, το κόστος του οποίου υπολογίζεται από την ισπανική Δικαιοσύνη σε 1,6 εκατομμύριο ευρώ, αλλά κυρίως για «στάση».

Υπάρχει αβεβαιότητα αν η γερμανική Δικαιοσύνη θα αναγνωρίσει στο τέλος την βασική κατηγορία που τον βαρύνει για «στάση», η οποία δεν υπάρχει με την αυστηρή έννοια του όρου στο γερμανικό δίκαιο. Εκεί εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Καταλονίας.

Η Γερμανική Εισαγγελία έδωσε ωστόσο μια πιθανή ένδειξη όσον αφορά την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθούν οι Γερμανοί δικαστές. Στην ανάλυσή της έκρινε ότι η κατηγορία για «στάση» ομοιάζει με αυτήν της «εσχάτης προδοσίας» που υπάρχει στον εθνικό ποινικό κώδικα της Γερμανίας και ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει ακριβής αντιστοιχία για να μπορούν να προχωρήσουν σε μια έκδοση.

Αυτό μπορεί εξάλλου να υποστηριχθεί από το απλό γεγονός ότι οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας προχώρησαν στη διεξαγωγή του παρά την αντίθεση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας και τους αποδεδειγμένους κινδύνους που υπήρχαν αυτό να προκαλέσει ξέσπασμα βίας.

Παρά τις προειδοποιήσεις, «η αυτόνομη καταλανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της που διώκεται σήμερα, αποφάσισαν να διοργανώσουν το δημοψήφισμα», υπογραμμίζει η Γερμανική Εισαγγελία στην ανακοίνωσή της.

Προσφυγή στην Ισπανία

Για να αποφύγει μια έκδοσή του υπό την βασική αυτή κατηγορία της «στάσης», για την οποία μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 30 ετών στην Ισπανία, ο Πουτζδεμόν προσέφυγε χθες στην ισπανική Δικαιοσύνη κατά της κατηγορίας αυτής, υπογραμμίζοντας την απουσία βίας στις ενέργειές του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν σημειώθηκαν βίαια επεισόδια πριν ή κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου του 2017 αυτά ήταν μεμονωμένα και μπορούν να αποδοθούν «μόνον στους ανθρώπους που διέπραξαν αυτές τις ενέργειες».

Φεύγοντας στο εξωτερικό, ο Πουτζδεμόν και έξι άλλοι αυτονομιστές διέφυγαν των διώξεων στην Ισπανία και επεδίωξαν τη «διεθνοποίηση» του αγώνα τους εμπλέκοντας κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εννέα αυτονομιστές τελούν σήμερα υπό προσωρινή κράτηση στην Ισπανία, μεταξύ των οποίων έξι μέλη της κυβέρνησής του και η πρώην πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ.

Μια άλλη αυτονομίστρια, η Κλάρα Πονσατί, πρώην υπουργός Εκπαίδευσης της περιφερειακής κυβέρνησης, βρίσκεται στη Σκωτία και περιμένει επίσης την απόφαση των τοπικών αρχών όσον αφορά το αίτημα για την έκδοσή της.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.