Με το βλέμμα στραμμένο στις επικείμενες τοπικές εκλογές το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας ζήτησε σήμερα δημοψήφισμα για την απαγόρευση ανέγερσης μιναρέδων και της ισλαμικής μαντίλας.

Πολιτικοί αναλυτές διατείνονται ότι το θέμα αυτό θα αποτελέσει τον πυρήνα της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου στη Βιέννη, που αποτελεί το προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών, σε μία εν γένει συντηρητικών φρονημάτων Αυστρία.

Η διεξαγωγή του μη δεσμευτικού αυτού δημοψηφίσματος που αξιώνει το Κόμμα της Ελευθερίας μπορεί να αποφασισθεί μόνον από το Κοινοβούλιο και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής.

Το ακροδεξιό κόμμα, που στις προηγούμενες εκλογές απέσπασε το 17,5% σε εθνικό επίπεδο, τονίζει πως το προτεινόμενο δημοψήφισμα θα καλεί τους Μουσουλμάνους να αναγνωρίσουν πως το αυστριακό δικαιϊκό σύστημα είναι ανώτερο της σαρίας.

«Η Βιέννη θα πρέπει να γίνει η επαρχία που θα διεξάγει τέτοιο δημοψήφισμα, καθώς εκεί ζούνε οι περισσότεροι Μουσουλμάνοι κι εκεί υπάρχει αύξων αριθμός από νόμιμες διαμαρτυρίες κατά των ισλαμικών κατασκευαστικών προγραμμάτων», τονίζει ο επικεφαλής του Κόμματος, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε. Περίπου 120.000 από το μισό εκατ. μουσουλμάνων κατοίκων της Αυστρίας ζουν στη Βιέννη, αριθμός που αντιστοιχεί στο 8% του πληθυσμού της πρωτεύουσας.

Το δημοψήφισμα θα καλεί τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν εάν θα υπάρξουν απαγορεύσεις στη μαντίλα και μια καθολική απαγόρευση των καλύπτρων του προσώπου.

Ο Στράχε τόνισε πως θα ήθελε τον κόσμο στη Βιέννη να βγει στους δρόμους και να διαμαρτυρηθεί, όπως οι εκατοντάδες διαδηλωτές στη Νέα Υόρκη κατά της προτεινόμενης κατασκευής ισλαμικού πνευματικού κέντρου και τεμένους κοντά στο σημείο της επίθεσης κατά του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.