Η τουρκική κυβέρνηση καλείται από σήμερα να διαλευκάνει την κατάσταση αναφορικά με τους ισχυρισμούς αξιωματικού της Αστυνομίας, ο οποίος κατηγορεί μουσουλμανικό Κίνημα με πολύ μεγάλη κοινωνική επιρροή ότι «χειραγώγησε τις έρευνες αναφορικά με αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις».

Πρόκειται για τον αξιωματικό της Αστυνομίας Χανεφί Αβτσί, σημαίνων εν ενεργεία στέλεχός του σώματος, που διατύπωσε τους ισχυρισμούς σε βιβλίο του, το οποίο κυκλοφόρησε στην Τουρκία προ ολίγων ημερών.

Αμέσως το βιβλίο έκανε μεγάλες πωλήσεις κι ενώ οι έρευνες που διεξάγονται αναφορικά με τις, χαρακτηριζόμενες ως «μηχανορραφίες», δικαστικές ενέργειες, που φέρεται να είχαν στόχο το κυβερνών «Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)». Κατά την πορεία των οποίων ερευνών φυλακίστηκαν πολίτες και στρατιωτικοί, προκαλώντας εντάσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση.

Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι υποστηρικτές του μουσουλμανικού Κινήματος με ηγέτη του τον ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν με σημαντικά αξιώματα στην Αστυνομία και στη Δικαιοσύνη χειραγώγησαν τις αποδείξεις στο πλαίσιο διαφόρων ερευνών, για να «στοχοποιηθούν» υπέρμαχοι του κοσμικού καθεστώτος.

Ηδη, με κυβερνητική πρωτοβουλία, διατάχθηκε έρευνα γιά τους ισχυρισμούς του συγγραφέα αστυνομικού.

Ο ίδιος ο ιμάμης Γκιουλέν, 69 ετών, που βρίσκεται στις ΗΠΑ εδώ και καιρό για λόγους υγείας, απέρριψε συλλήβδην τις εναντίον του κατηγορίες. Το Κίνημα έχει προϋπολογισμό δισεκατομμυρίων δολαρίων και φιλικά προσκείμενους δημοσιογράφους κι έντυπα. Οι πολέμιοι του το χαρακτηρίζουν «Δούρειο ίππο» για τον κοσμικό χαρακτήρα της μουσουλμανικής χώρας.