Η Ρασέμα Χαντάνοβιτς, μια μουσουλμάνα πρώην στρατιωτινά της Βοσνίας, παραδέχτηκε σήμερα ότι συμμετείχε στην εκτέλεση αμάχων και Κροατών αιχμαλώτων πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, μεταξύ 1992-95.

Η 39χονη Χαντάνοβιτς αναμένεται ότι θα γίνει η πρώτη γυναίκα που καταδικάζεται από τη βοσνιακή δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου.

Μάλιστα η ίδια έσπευσε να εκφράσει «τη βαθιά της λύπη επειδή ήταν παρούσα στην εκτέλεση και συμμετείχε και εκείνη σε αυτήν την πράξη», όπως είπε η Χαντάνοβιτς στο Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στο Σαράγεβο.

«Θέλω επίσης να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων. Πραγματικά λυπάμαι πολύ» πρόσθεσε.

Το δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του την Δευτέρα.

Η Χαντάνοβιτς κατηγορείται ότι συμμετείχε στην εκτέλεση τριών πολιτών και τριών Κροατών στρατιωτών που είχαν παραδοθεί στις μουσουλμανικές δυνάμεις, στις 16 Απριλίου 1993 στο χωριό Τρούσινα, στη νότια Βοσνία. Συνολικά την ημέρα εκείνη σκοτώθηκαν 18 άμαχοι και 4 αιχμάλωτοι πολέμου.

Το δικαστήριο δέχτηκε σήμερα τη συμφωνία μεταξύ της κατηγορουμένης και των εισαγγελικών αρχών με βάση την οποία η ποινή της Χαντάνοβιτς θα είναι μειωμένη (5-6 χρόνια) και σε αντάλλαγμα εκείνη θα καταθέσει ως μάρτυρας σε άλλες δίκες για εγκλήματα πολέμου και θα παραδεχτεί την ενοχή της.

«Διέπραξα ένα έγκλημα όμως τότε δεν ήξερα ότι ήταν έγκλημα», είπε η Χαντάνοβιτς η οποία το 1993 ήταν 21 ετών.