Η απόρριψη της έφεσης που άσκησε η Λιβύη κατά της εντολής του ΔΠΔ, που ζητούσε την «άμεση» παράδοση του γιου του ανατραπέντος ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, Σέιφ αλ Ισλάμ, είναι αμετάκλητη, ανακοινώθηκε σήμερα από πηγές του Δικαστηρίου της Χάγης.

«Το Εφετείο απέρριψε το αίτημα έφεσης και είναι αμετάκλητο», τονίζεται στο έγγραφο που δημοσίευσαν οι δικαστές.

Η Λιβύη είχε ασκήσει έφεση στις 6 Απριλίου κατά απόφασης του ΔΠΔ την 4η Απριλίου, που αξιώνει την έκδοση του Σέιφ αλ Ισλάμ, εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι συνήγοροι της Τρίπολης υποστήριξαν πως οι δικαστές έχουν διαπράξει «ένα σοβαρό δικαστικό σφάλμα».

Ο 39χρονος γιος του Καντάφι καταζητείται με διεθνές ένταλμα σύλληψης για τα εγκλήματα που θεωρείται ότι διέπραξε από τις 15 Φεβρουαρίου 2011 και αφορούν γεγονότα κατά τη διάρκεια της αιματηρής καταστολής της λαϊκής εξέγερσης, η οποία εκτραχύνθηκε κατόπιν σε εμφύλιο πόλεμο.

Η κυβέρνηση της Λιβύης έχει εκφράσει την πρόθεσή της να καταθέσει έως τις 30 Απριλίου υπόμνημα που θα αμφισβητεί την δικαιοδοσία του ΔΠΔ να κρίνει τον Σέιφ αλ Ισλάμ, τον οποίο επιθυμεί να δικάσει η ίδια.

Ο γιος του Καντάφι κρατείται στο Ζέντεν, 180 χλμ νότια της Τρίπολης από τους εκεί επαναστάτες και η Λιβύη εκτός από το ΔΠΔ θα πρέπει να πείσουν και τους τοπικούς υπευθύνους του Ζέντεν να της τον παραδώσουν προκειμένου να δικαστεί.