Επαναλαμβάνονται σήμερα οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τους αντάρτες του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης – ELN, αν και καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει συμφωνήσει να τερματιστούν οι εχθροπραξίες μέχρι να επιτευχθεί νέα κατάπαυση του πυρός.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας έχει στείλει σύσσωμη την αντιπροσωπεία της στο Εκουαδόρ, στο Κίτο, όπου θα γίνουν συνομιλίες, ενώ και ο επικεφαλής διαπραγματευτής του ELN Πάμπλο Μπελτράν βρίσκεται στη χώρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως έχει ήδη αρχίσει ιδιωτικές συνομιλίες με τον «ομόλογό» του της κυβέρνησης, τον πρώην αντιπρόεδρο Γουστάβο Μπελ.

Παρότι και οι δύο πλευρές προετοιμάζονταν για τη διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν κανονικά μέχρι να υπάρξει διμερής συμφωνία για κατάπαυση του πυρός με την τελευταία οργάνωση ανταρτών στη χώρα.

«Θα δούμε τι θα γίνει στο τραπέζι, αλλά οι αστυνομικές και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Λουίς Κάρλος Βιλέγκας.

Η προσωρινή διμερής εκεχειρία έληξε στις 9 Ιανουαρίου και δεν ανανεώθηκε, εξαιτίας βομβιστικών επιθέσεων των ανταρτών που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ αστυνομικοί και 19 στρατιώτες και να τραυματιστούν δεκάδες άλλα μέλη των σωμάτων ασφαλείας και των ένοπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος, υπήρξαν «πολλοί θάνατοι» από την ημερομηνία εκείνη. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσουμε» δήλωσε.

Η εκεχειρία που εφαρμόστηκε από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο ήταν η πρώτη στην ιστορία του ELN, ο οποίος μάχεται το κράτος της Κολομβίας από το 1964.

Η μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών εδώ και μισό αιώνα, οι FARC, αφόπλισε τον περασμένο χρόνο 14.000 μαχητές της.