Τα πρώτα στοιχεία των exit polls στην Ιταλία δείχνουν ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων καταφέρνει -αν επιβεβαιωθεί από την καταμέτρηση των ψήφων- να αναδειχθεί η πρώτη εκλογική δύναμη της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την κεντροδεξιά, η Λέγκα φέρεται να κερδίζει περισσότερες ψήφους, (αλλά η διαφορά είναι μόλις του 0,5%) από τη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενώ στο σύνολο, η συντηρητική συμμαχία είναι, πανιταλικά, η ισχυρότερη. Δεν φαίνεται όμως -πάντα βάσει των exit polls- να μπορεί να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία.

Η κεντροαριστερά, είναι η μεγάλη χαμένη από την στιγμή που το μεγαλύτερο κόμμα της προοδευτικής συμμαχίας, οι Δημοκρατικοί, κυμαίνονται από το 21% μέχρι το 23%. Τα στοιχεία αυτά φυσικά μένει να επιβεβαιωθούν, ή να διαψευσθούν, από την καταμέτρηση των ψήφων.

Στελέχη των Πέντε Αστέρων σχολιάζουν ότι αν τα στοιχεία των exit poll βρουν επιβεβαίωση στην καταμέτρηση «το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι ιστορικής σημασίας».

Ουδείς εξασφαλίζει την πλειοψηφία στη Βουλή

Η πρόβλεψη για την κατανομή των εδρών βάσει exit poll που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση της RAI, επιβεβαιώνει ότι στη Βουλή δεν φαίνεται, έως τώρα, να υπάρχει κόμμα ή συμμαχία που να μπορεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Πιο συγκεκριμένα, με την απόλυτη πλειοψηφία στις 316 έδρες, η κεντροδεξιά συμμαχία αναμένεται να λάβει από 225 μέχρι 265 έδρες, το κίνημα Πέντε Αστέρων 195 μέχρι 235 έδρες, η κεντροαριστερά, στο σύνολό της, 115 μέχρι 155 έδρες, και το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι 12 μέχρι 20 έδρες.

Όσον αφορά τις πολιτικές τάσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, στη βόρεια Ιταλία υπερέχουν Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια, σε τμήμα της κεντρικής Ιταλίας (ιδίως στις περιοχές της Μπολόνιας και της Φλορεντίας) η κεντροαριστερά, ενώ στην περιοχή της Ρώμης και στον Νότο κερδίζουν την αναμέτρηση τα Πέντε Αστέρια, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις με βάση τα ίδια στοιχεία.

«Aν επιβεβαιωθούν τα ποσοστά αυτά, έχουμε θριαμβεύσει»

Το στέλεχος των Πέντε Αστέρων Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, σχολίασε τα μέχρι τώρα ποσοστά των exit polls των ιταλικών βουλευτικών εκλογών.

«Aν επιβεβαιωθούν τα ποσοστά αυτά, έχουμε θριαμβεύσει, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για αποθέωση», τόνισε ο Ντι Μπατίστα.

«Από εδώ και στο εξής, όλοι θα πρέπει να έρθουν να μιλήσουν μαζί μας, και αυτό θα είναι μια εγγύηση διαφάνειας για τον ιταλικό λαό. Θα συμβεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», πρόσθεσε.