Προσπάθεια να παραμείνει η Βρετανία σε τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ματαιωθεί το Brexit, μέσω του ιρλανδικού συνόρου, «βλέπει» ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Το θέμα έχει αναδειχθεί σε μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις. ΕΕ και η Βρετανία συμφώνησαν τον Δεκέμβριο ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί οριστική επίλυση του θέματος χωρίς συζήτηση επί της μελλοντικής σχέσης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο. «Το θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας χρησιμοποιείται αρκετά με πολιτικό τρόπο ως μία προσπάθεια να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στη τελωνειακή ένωση και ουσιαστικά στην ενιαία αγορά, άρα δεν μπορούμε πραγματικά να φύγουμε από την ΕΕ» δήλωσε ο Τζόνσον στο Sky News.

Είχε προηγηθεί δημοσιοποίηση επιστολής του Τζόνσον προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, στην οποία ανέφερε, όπως μεταδίδει το Reuters, πως είναι «λάθος να θεωρούμε ότι το θέμα είναι η μη διατήρηση συνόρων» στην Ιρλανδία. Ο Βρετανός υπουργός υποστήριξε πως το νόημα παρερμηνεύτηκε και κάλεσε το Sky να τη δημοσιεύσει στο σύνολό της.

«Αυτό που λέει η επιστολή είναι ότι, στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολύ καλές λύσεις που μπορούμε να εφαρμόσουμε, οι οποίες θα αποτρέπουν κάθε είδους σκληρό σύνορο, αλλά θα επιτρέπουν την ελεύθερη μεταφορά αγαθών, ανεμπόδιστα, επιτρέποντας παράλληλα στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση» εξήγησε.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ είχε προαναγγείλει χθες ότι η ΕΕ θα προχωρήσει με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για το νησί της Ιρλανδίας, στην περίπτωση που δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ιδέες για το πώς θα γεφυρωθούν η επιθυμία της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση και οι δεσμεύσεις να αποφευχθεί το λεγόμενο «σκληρό» σύνορο.

Η εναλλακτική επιλογή της ΕΕ για την Ιρλανδία προβλέπει ότι θα διατηρηθεί «πλήρης ρυθμιστική ευθυγράμμιση» μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit και ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι θα παρουσιάσει σήμερα τις εφικτές λύσεις.