Αύριο αρχίζει η δίκη των τεσσάρων ανδρών που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να επιτεθούν στα γραφεία της εφημερίδας Jyllands-Posten, υπενθυμίζοντας ότι η Δανία παραμένει ένας από τους πρώτους στόχους των ισλαμιστών μαχητών που επιζητούν να εκδικηθούν τη δημοσίευση από την εφημερίδα των επίμαχων σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι τέσσερις άνδρες σχεδίαζαν «να σκοτώσουν όσους περισσότερους ήταν δυνατό» στο κτίριο αυτό στο κέντρο της Κοπεγχάγης, στο οποίο στεγάζεται η εφημερίδα, σε μια επίθεση που παρομοίαζαν με την επίθεση στο Μουμπάι από 10 ενόπλους το 2008 από την οποία σκοτώθηκαν 166 άνθρωποι.

Οι άνδρες, τρεις Σουηδοί πολίτες και ένας Τυνήσιος, συνελήφθησαν το Δεκέμβριο του 2010, μόλις τρεις ημέρες πριν από εκείνη κατά την οποία προγραμμάτιζαν να εξαπολύσουν την επίθεσή τους στην εφημερίδα και πιθανώς σε άλλη μία αδιευκρίνιστη τοποθεσία.

Ο επικεφαλής της εισαγγελίας αναφέρει στο κατηγορητήριο ότι οι τέσσερις κατηγορούνται για τρομοκρατία και παράνομη κατοχή όπλων.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται επίσης ότι σχεδίαζαν σκοπίμως να εκφοβίσουν τον πληθυσμό και να πραγματοποιήσουν ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά τη Δανία.

Οι κατηγορούμενοι έχουν δηλώσει αθώοι.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας και Υπηρεσιών Πληροφοριών (PET) της Δανίας ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι η χώρα εξακολουθεί να θεωρείται στόχος υψηλής προτεραιότητας των ισλαμιστών μαχητών και ότι υπάρχει συγκεκριμένη απειλή κατά οποιουδήποτε συνδέεται με τα επίμαχα σκίτσα του Μωάμεθ, τα οποία πρωτοδημοσιεύθηκαν το 2005.

Η αστυνομία αποκάλυψε τη συνωμοσία για την επίθεση στην Jyllands-Posten το 2009 και τον Ιανουάριο του 2010, ο δημιουργός των πιο αμφιλεγόμενων σκίτσων του Μωάμεθ διέφυγε επίθεσης στο σπίτι του από έναν Σομαλό με δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

Η Jyllands-Posten ήταν η πρώτη εφημερίδα που είχε δημοσιεύσει δεκάδες σκίτσα του Μωάμεθ, προκαλώντας διαμαρτυρίες το 2006 κατά της Δανίας και άλλων ευρωπαϊκών συμφερόντων στο εξωτερικό, όπως και ταραχές σε χώρες από τη Μέση Ανατολή ως την Αφρική και ως την Ασία, κατά τις οποίες τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.