Το όνομα του Foutanga Babani Sissoko μπορεί να μη λέει και πολλά σε μας, παραμένει όμως ο άνθρωπος που εκτέλεσε ένα από τα πλέον θρασύτατα εγκλήματα της σύγχρονης ιστορίας, μια κολοσσιαία υπεξαίρεση σε τράπεζα χρησιμοποιώντας λίγη… μαύρη μαγεία!

Την ιστορία του ξαναείπε πρόσφατα το BBC, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταγραμμένη τραπεζική απάτη, αφού υπεξαίρεσε 242 εκατ. δολάρια και πέρασε όλη του τη ζωή ελεύθερος και ωραίος. Ακόμα και σήμερα ζει βασιλικά στο Μάλι.

Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 1995, όταν μπήκε στο γραφείο του διευθυντή της Ισλαμικής Τράπεζας του Ντουμπάι για να ζητήσει από τον Mohammed Ayoub ένα δάνειο για να αγοράσει αυτοκίνητο.

Ο Ayoub συμφώνησε και το ίδιο κιόλας βράδυ τον κάλεσε στο σπίτι του για φαγητό, όπου του αποκάλυψε πως γνώριζε τα μυστικά της μαύρης μαγείας. Μιας μαγείας που μπορούσε να πάρει ένα χρηματικό ποσό και να το διπλασιάσει στη στιγμή.

Αφού του έκανε και μια επίδειξη της δύναμής του, ποιος ξέρει πώς, ο Ayoub άρχισε να μεταφέρει χρήματα στον λογαριασμό του Sissoko περιμένοντας να διπλασιαστούν. Αν πρέπει να το πούμε, δεν διπλασιάστηκαν ποτέ.

Αυτό που έγινε ήταν να λάβουν χώρα 183 τραπεζικά εμβάσματα στους λογαριασμούς του Sissoko μεταξύ 1995-1998, την ίδια ώρα που του έδωσε και μερικές πιστωτικές κάρτες χωρίς όριο. Όσο γίνονταν αυτά, ο «μάγος» πετάχτηκε στις ΗΠΑ, καθώς έψαχνε τρόπο να βγάλει τα κεφάλαια από το Ντουμπάι. Και τα κατάφερε όσο πιο απλά γινόταν, καθώς παντρεύτηκε μια ταμία της Citibank στη Νέα Υόρκη, διοχετεύοντας έτσι τα εκατομμύριά του στην αμερικανική τράπεζα.

dfglkyt2

«Μπήκε στη Citibank μια μέρα, χωρίς ραντεβού, γνώρισε μια ταμία και κατέληξαν παντρεμένοι», περιγράφει ο Alan Fine, ένας δικηγόρος του Μαϊάμι που τον κυνηγούσε για χρόνια.

Η ταμίας έκανε τη ζωή του εύκολη, καθώς μέσα σε λίγο καιρό περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια θα ήταν στον αμερικανικό λογαριασμό του. Όπως είναι σήμερα γνωστό, η ταμίας πήρε μισό εκατ. δολάρια για την εξυπηρέτησή της, αν και εκείνη ισχυριζόταν πάντα πως τον είχε αγαπήσει, παρά το γεγονός ότι ήταν μία μόνο από τις συζύγους του σε Αφρική, Μαϊάμι και Νέα Υόρκη.

Με τα τόσα κεφάλαιά του, ο Sissoko αγόρασε τρία αεροπλάνα και ίδρυσε μια αεροπορική εταιρία στη δυτική Αφρική, την Air Dabia, από τη γενέτειρά του στο Μάλι. Τον συνέλαβαν κάποια στιγμή, κι αυτό από σπόντα, μιας και προσπάθησε να αγοράσει δύο ελικόπτερα Χιούι από τον Πόλεμο του Βιετνάμ λαδώνοντας ένα τελωνειακό υπάλληλο με 30.000 δολάρια.

Αφού τον τσίμπησαν στη Γενεύη, ο Sissoko εκδόθηκε στο Μαϊάμι, μόνο που κατάφερε κάπως να γίνει τοπική διασημότητα και να δει στον κύκλο των υποστηρικτών του μεγάλους και τρανούς Αμερικανούς. Οι οποίοι κατάφεραν να τον βγάλουν, ορίζοντας ωστόσο μια εγγύηση-«μαμούθ» 20 εκατ. δολαρίων, το μεγαλύτερο ποσό εγγύησης στη Φλόριντα της εποχής!

Ο Sissoko βγήκε και ξεπάστρεψε όλα του τα αμερικανικά λεφτά, καθώς ήξερε ότι δεν θα μπορούσε να τα μεταφέρει. Αγόρασε 30 πανάκριβα αυτοκίνητα, νοίκιαζε 23 βίλες ταυτοχρόνως και έδινε εκατομμύρια σε αγαθοεργίες, εξασφαλίζοντας μια άριστη δημόσια εικόνα ως ο πιο ταγμένος φιλάνθρωπος των ΗΠΑ.

«Αναρωτιόμασταν αν ήταν ένας σύγχρονος Ρομπέν των Δασών. Γιατί να κλέψεις τόσα λεφτά και να τα δώσεις σε αγαθοεργίες; Δεν έβγαζε νόημα», ομολογεί ένας από τους συνήγορους υπεράσπισής του, ο καθηγητής νομικής H.T. Smith. Αυτός είχε ωστόσο το κυνικό πλάνο του, καθώς ήθελε να παρουσιαστεί ως πάμπλουτος και ισχυρός. Όταν έφτασε λοιπόν η μεγάλη μέρα για τη δίκη του, δήλωσε αμέσως ένοχος.

Και τον καταδίκασαν έτσι σε… 43 ημέρες φυλακή, από τις οποίες εξέτισε τις μισές, αλλά και πρόστιμο 250.000 δολαρίων, που πληρώθηκε αμέσως από την Ισλαμική Τράπεζα του Ντουμπάι! Αφού δώρισε άλλο 1 εκατ. δολάρια σε καταφύγιο αστέγων του Μαϊάμι, του επέτρεψαν την έξοδο από τη χώρα, με την υπόσχεση πως θα επέστρεφε στο Μάλι για να τεθεί αυτοβούλως σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Περιττό να αναφερθεί ότι στη χώρα του τον υποδέχτηκαν ως ήρωα, καθώς είχε χαρίσει κι εκεί αρκετά εκατομμύρια και ήταν προβεβλημένος διεθνώς πολίτης του Μάλι, μια κινητή ρεκλάμα για τη χώρα. Την ώρα που ο Ayoub έτρωγε τρία χρόνια φυλακή για τα καμώματά του στην Dubai Islamic Bank, ο Sissoko δεν πλήρωσε ποτέ για τα αδικήματά του, παρά το γεγονός ότι δικαστήριο του Ντουμπάι τον καταδίκασε κάποια στιγμή ερήμην. Και ακόμα και σήμερα παραμένει μάλιστα καταζητούμενος από την Interpol και παίζει σε όλες τις λίστες της με τους πλέον διαβόητους κακοποιούς που διαφεύγουν τη σύλληψη.

Περιμένετε όμως, γιατί γίνεται και καλύτερο. Βλέπετε μεταξύ 2002-2014, ο Sissoko ήταν μέλος του κοινοβουλίου του Μάλι, απολαμβάνοντας ασυλία από κάθε δίωξη. Και όταν σταμάτησε να είναι βουλευτής, προστατεύεται ξανά από την κυβέρνηση του Μάλι, μιας και η χώρα δεν έχει συμφωνία έκδοσης με κανένα κράτος του κόσμου.

Όταν μάλιστα μια δημοσιογράφος του BBC (Brigitte Scheffer) κατάφερε να τον ξετρυπώσει πρόσφατα στο Μάλι για μια συνέντευξη και τον ρώτησε για μια από τις μεγαλύτερες υπεξαιρέσεις που έγιναν ποτέ σε τραπεζικό ίδρυμα, εκείνος της απάντησε αμετανόητος: «Κυρία μου, αυτά τα 242 εκατ. δολάρια, αυτή είναι μια ελαφρώς τρελή ιστορία. Οι κύριοι από την τράπεζα πρέπει να σας εξηγήσουν πώς κατάφεραν να χάσουν όλα αυτά τα λεφτά»!

Παρά το γεγονός ότι σήμερα κανείς δεν ξέρει την οικονομική του κατάσταση στο Μάλι, αλλά και το γεγονός ότι αν βγάλει το πόδι του από κει θα συλληφθεί αμέσως, ο Sissoko παραμένει φυγάς περισσότερο από δύο δεκαετίες. Ένας φυγάς που δεν ανησυχεί καθόλου πως θα τον πιάσουν. Αυτό κι αν είναι μαγεία!