Να στείλει εκπροσώπους του για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την ανθρωπιστική κρίση που συντελείται στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας κάλεσε το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι ο Νταβούτογλου απηύθηνε την πρόσκληση στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Μπαν.

Ο Νταβούτογλου είπε στον επικεφαλής του ΟΗΕ ότι ο συριακός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις με ελικόπτερα κοντά στην τουρκική μεθόριο και ότι κατά το τελευταίο 24ωρο περισσότεροι από 2.500 σύροι εισήλθαν στην Τουρκία.

«Ο γενικός γραμματέας απάντησε ότι ενημέρωσε την Γενική Γραμματεία και τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση στα σύνορα» είπε ο εκπρόσωπος.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ ο συνολικός αριθμός των Σύρων που αναζητούν καταφύγιο στην Τουρκία είχε αυξηθεί στους 21.000, αλλά αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα από την περιοχή Ρεϊχανλί, κοντά στον τόπο όπου θεωρείται ότι διεξάγονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία. Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε την Κυριακή μια ηθική παρέμβαση στη Συρία για να σταματήσει η κλιμάκωση της αιματοχυσίας και προειδοποίησε για τις πιθανές συνέπειες της καθυστέρησης της απάντησης της διεθνούς κοινότητας.