Μη αποδεκτό και μη δημοκρατικό θα ήταν να πρέπει η Βρετανία να ακολουθεί τους κανόνες και τους νόμους της Ευρωπαϊκή Ένωσης μετά το Brexit, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα μα αποσπάσματα της ομιλίας του, που δημοσιεύει η εφημερίδα Sun, ο Τζόνσον θα δηλώσει ότι τα οφέλη της παραμονής στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ δεν είναι «καθόλου ευδιάκριτα ή αδιάψευστα» όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του λεγόμενου ήπιου Brexit.

«Μόνο με την ανάκτηση του ελέγχου των νόμων μας, οι βρετανικές εταιρίες και επιχειρηματίες θα έχουν την ελευθερία να καινοτομούν χωρίς τον κίνδυνο του να πρέπει να συμμορφώνονται με κάποια οδηγία που επινοήθηκε από ένα λόμπι, με στόχο να εμποδίσει ένα Βρετανό ανταγωνιστή» θα τονίσει. «Αυτό θα ήταν μη ανεκτό, μη δημοκρατικό και καθιστά σχεδόν αδύνατη τη σύναψη σοβαρών εμπορικών συμφωνιών».

Με έναν χρόνο περίπου να απομένει μέχρι την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, το Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι παραμένει βαθιά διχασμένο σχετικά με τη σχέση που θα πρέπει να έχει η χώρα με την ΕΕ μετά το Brexit.

Ο Τζόνσον είναι οπαδός του «σκληρού» Brexit, που θα οδηγούσε τη Βρετανία μακριά από την ΕΕ και θα της επέτρεπε να συνάπτει εμπορικές συμφωνίες με χώρες εκτός ΕΕ.

Αντίθετα, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ- ο οποίος είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, έχει ζητήσει η Βρετανία να είναι όσο πιο εναρμονισμένη με την ΕΕ γίνεται, ώστε να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της εξόδου στην οικονομία. Τη θέση αυτή υποστηρίζουν, όπως γράφει το Reuters, και πολλοί επιχειρηματίες.

Μένει να φανεί σε ποια πλευρά θα κλίνει η ίδια η Μέι. Την Παρασκευή αναμένεται να συναντήσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ καθώς το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες επιχειρούν να καταλήξουν σε μεταβατική συμφωνία που θα εξομαλύνει την αποχώρηση της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο Τζόνσον αναμένεται να προειδοποιήσει παράλληλα πως ορισμένοι υποστηρικτές της ΕΕ επιχειρούν να αντιστρέψουν το Brexit, κάτι που θα άφηνε τη Βρετανία με αγεφύρωτο πολιτικό διχασμό. «Φοβάμαι πως κάποιοι γίνονται όλο και πιο αποφασιστικοί στο να σταματήσουν το Brexit. Πιστεύω πως αυτό θα ήταν καταστροφικό λάθος και θα οδηγούσε σε μόνιμα και ανεπίστρεπτα αισθήματα προδοσίας» αναμένεται να πει.