Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν ζητάει μόλις 100.000 δολάρια για κάθε ομιλία του, μικρή αμοιβή σε σχέση με τον προκάτοχό του, τον Τόνι Μπλερ, το κασέ του οποίου μπορεί να υπερβεί τα 400.000 ευρώ, σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο.

Φυσικά δεν υπάρχει σύγκριση και με πρώην Προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ο Μπιλ Κίντον, του οποίου το κασέ κυμαίνεται στα επίπεδα του Μπλερ ή και ελαφρώς υψηλότερα.

Ο Γκόρντον Μπράουν ζήτησε από ένα λονδρέζικο γραφείο να σφυγμομετρήσει πιθανούς πελάτες στη Μέση Ανατολή και την Ασία για παρεμβάσεις σχετικά με το βιβλίο που τελειώνει και το οποίο θα αναφέρεται στην οικονομική κρίση, σύμφωνα με το δεξιό περιοδικό The Spectator.

Το ποσό είναι πολύ μικρότερο απ’ αυτό που λαμβάνει για κάθε παρέμβασή του ο Τόνι Μπλερ. Ο τελευταίος δεν αμείβεται ως απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, όμως σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης έλαβε ως 400.000 στερλίνες (487.000 ευρώ) για δύο ομιλίες που έκανε στις Φιλιππίνες.

Πάντως ο Μπλερ διαβεβαίωσε πως θα καταβάλει το σύνολο των εσόδων από τα απομνημονεύματά του, τα οποία θα κυκλοφορήσουν την 1η Σεπτεμβρίου, σε ένα κέντρο αποκατάστασης τραυματιών βετεράνων. Η προκαταβολή που έχει λάβει για το βιβλίο αυτό είναι 4,6 εκατομμύρια στερλίνες (5,61 εκατομμύρια ευρώ).

Όμως ακόμη και το σχετικά μικρό κασέ που ζητάει ο Γκόρντον Μπράουν μπορεί να αποδειχθεί υπερβολικά φιλόδοξο. «Θα εκπλαγώ αν θελήσει κάποιος να του δώσει τόσα», δήλωσε στην Ντέιλι Τέλεγκραφ ο υπεύθυνος ενός λονδρέζικου γραφείου που ειδικεύεται στον τομέα.

Ο Μπράουν ζητάει επίσης να του προσφέρεται ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, ένα αεροπορικό εισιτήριο πρώτης θέσης και τρία στην μπίζνες κλας για την ακολουθία του. Επίσης μπορεί κανείς να «νοικιάσει» τη σύζυγό του, την Σάρα, έναντι 20.000 δολαρίων (16.000 ευρώ) για να απονείμει κάποιο βραβείο σε επίσημες τελετές, διευκρινίζει το Spectator.