Δύο στολίσκοι με αντικαθεστωτικούς, εξόριστους Κουβανούς στο Μαϊάμι πρόκειται να διασχίσουν το στενό της Φλόριδας για να προσεγγίσουν σε απόσταση 20 χλμ. από τις κουβανικές ακτές, τη στιγμή που ο Πάπας Βενέδικτος Ιστ’ θα συνομιλεί με τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές του σχεδίου.

«Η κακοκαιρία απειλεί τον απόπλου του δεύτερου στολίσκου, όμως ο πρώτος είναι έτοιμος να φύγει το πρωί (τοπική ώρα) και μπορεί να βρίσκεται στα ανοικτά των κουβανικών αρχών περί τις 19:00, τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδος, την Τετάρτη)», είπε ο Ραμόν Σαούλ Σάντσες, πρόεδρος του «Κινήματος Δημοκρατία», που εδρεύει στο Μαϊάμι.

Σύμφωνα με τον Σάντσες, «ο κόσμος οφείλει να μάθει πως οι κουβανικές αρχές συλλαμβάνουν τους αντιφρονούντες σε όλη τη χώρα και πως γίνονται τα πάντα προκειμένου να μην το αντιληφθεί αυτό ο Πάπας Βενέδικτος Ιστ’».

Σύμφωνα με οργάνωση της αντιπολίτευσης, περίπου 150 αντικαθεστωτικά στελέχη έχουν συλληφθεί προληπτικά τις τελευταίες ημέρες, σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν έκτροπα που θα διατάρασσαν την διήμερη επίσκεψη του Ποντίφικα.

Ο πρώτος στολίσκος στοχεύει να προσεγγίσει όσο περισσότερο μπορεί την Κούβα, αλλά παραμένοντας στα διεθνή ύδατα. Από τα πέντε πλοιάρια που τον συγκροτούν θα εκτοξευθούν δυνατές φωτοβολίδες, οι οποίες φιλοδοξούν να γίνουν ορατές από την Αβάνα, το Πινάρ δελ Ρίο (δυτικά), έως και το Ματάνσας σε απόσταση 100 χλμ. ανατολικά της κουβανικής πρωτεύουσας.

Σήμερα, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του Βενέδικτου στην Κούβα, ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα επισκεφθεί την προστάτιδα της χώρας Παναγίας της Ευσπλαχνίας του Ελ Κόβρε, κοντά στο Σαντιάγο ντε Κούμπα (900 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας) και κατόπιν θα μεταβεί στην Αβάνα αεροπορικώς για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο.