Αντιπολιτευόμενες οργανώσεις στην Κούβα καταγγέλλουν ότι οι αρχές έχουν προχωρήσεις σε τουλάχιστον 150 συλλήψεις ακτιβιστών της αντιπολίτευσης τις τελευταίες ημέρες για να αποτραπεί η πραγματοποίηση διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου XVI, ο οποίος αναμένεται να φτάσει σήμερα το απόγευμα στην Κούβα.

«Μέχρι στιγμής, εδώ και τέσσερις ημέρες, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εθνικής Συμφιλίωσης (CCDHRN) μπορεί να επιβεβαιώσει τη σύλληψη τουλάχιστον 150 ειρηνικών αντιφρονούντων» δήλωσε ο Ελιζάρντο Σάντσες, πρόεδρος της Επιτροπής, η οποία δεν θεωρείται νόμιμη στην Κούβα, αλλά έχει την ανοχή των αρχών.

«Πρόκειται για προληπτικές κρατήσεις» σημείωσε ο Σάντσες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρχές εμποδίζουν σε ίδιο αριθμό ακτιβιστών να βγει από το σπίτι του ή να παρακολουθήσει λειτουργίες ή τελετές για την υποδοχή του Πάπα, ο οποίος αναμένεται αρχικά να επισκεφθεί το Santiago de Cuba κατά την 48ωρη παραμονή του στη χώρα.

Το Βατικανό έχει αποκλείσει οποιαδήποτε συνάντηση του Πάπα με αντιπολιτευόμενους.

Οι κουβανικές αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα καμία πληροφορία για συλλήψεις, αλλά είχαν προειδοποιήσει ότι δεν θα ανέχονταν την πρόκληση οποιουδήποτε προβλήματος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ποντίφικα, τον οποίο ετοιμάζονται να υποδεχθούν με «αγάπη και σεβασμό».