Μετά τη συνάντησή της με τους κοινωνικούς εταίρους, η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι φαίνεται ότι δεν πρόκειται, προς το παρόν, να «κάνει πίσω» σε ό,τι αφορά τον νόμο που επιτρέπει πιο εύκολες απολύσεις σε περίπτωση οικονομικών δυσκολιών.

Με τη φόρμουλα των «οικονομικών δυσκολιών» εννοείται, μεταξύ των άλλων, η μείωση της παραγωγικότητας, η κατάργηση συγκεκριμένων επαγγελματικών θέσεων και η ανάθεση σε εξωτερικές εταιρίες σειράς καθηκόντων.

Ο ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, δήλωσε σχετικά: «Δεν θα γίνει κατάχρηση των απολύσεων για οικονομικούς λόγους, δεν θα χρησιμοποιηθούν και για περιπτώσεις που συνδέονται με διακρίσεις στους χώρους εργασίας. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει αυτή τη συγκεκριμένη δέσμευση».

«Θα στηρίξουμε τους νέους και θα περιορίσουμε την εποχική, έκτακτη εργασία, διότι οι συμβάσεις αυτές θα κοστίζουν περισσότερο στους εργοδότες απ’ ό,τι εκείνες αορίστου χρόνου» σημείωσε η υπουργός Εργασίας Έλσα Φορνέρο.

Αύριο η κυβέρνηση Μόντι πρόκειται να δημοσιοποιήσει τα μέτρα και στη συνέχεια ο λόγος θα περάσει στη Βουλή και στη Γερουσία της Ρώμης.

Αν δεν χρησιμοποιηθεί η «κατεπείγουσα οδός» του νομοθετικού διατάγματος, το οριστικό «ελεύθερο» του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν αναμένεται να φτάσει πριν από τα μέσα Μαΐου.

Η κεντροαριστερά, διά στόματος του γραμματέα του «Δημοκρατικού Κόμματος» Πιερλουίτζι Μπερσάνι, συνεχίζει να ζητά την αλλαγή της μεταρρύθμισης, με δυνατότητα να αποφασίζουν οι δικαστές, αν οι εργαζόμενοι πρέπει να επαναπροσλαμβάνονται ή αν θα πρέπει να προτιμάται η οικονομική αποζημίωση, και σε περίπτωση οικονομικών δυσκολιών του εργοδότη.

«Η Ιταλία δεν είναι Αμερική. Όποιος χάσει σήμερα τη δουλειά του, κινδυνεύει να μην ξαναβρεί ποτέ πια άλλη απασχόληση. Γι’ αυτό ζητάμε να υιοθετηθεί το γερμανικό μοντέλο, όπου ο νόμος δίνει πάντα τη δυνατότητα στον δικαστή να αποφασίσει πως πρέπει να λήξει η διαφορά του εργαζόμενου με την επιχείρησή του» δήλωσε ο Μπερσάνι.

Στην κάθετα αντίθετη στάση του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, του Cgil, τις τελευταίες ώρες προστέθηκαν και οι ενστάσεις των δυο υπόλοιπων, μεγάλων, συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας, Cisl και Uil, με αίτημα να «διορθωθεί» η μεταρρύθμιση στη Βουλή.

«Ο εργαζόμενος δεν είναι εμπόρευμα. Δεν μπορούμε να τον μεταχειριζόμαστε σαν να πρόκειται για κάποιο προϊόν που προορίζεται για απόσυρση, που πρέπει να καταργηθεί για λόγους προϋπολογισμού» επισήμανε ο εκπρόσωπος της Συνέλευσης Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας, αρμόδιος για θέματα εργασίας, επίσκοπος Τζανκάρλο Μπρεγκαντίνι.