Υπερήφανος για τον σοβαρό και σε βάθος διάλογο των Σοσιαλδημοκρατών επί της συμφωνίας των διερευνητικών συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία δηλώνει ο γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ. «Από αυτές μπορεί να παραδειγματιστεί το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα της Βαυαρίας» πρόσθεσε, απαντώντας στον Χριστιανοκοινωνιστή Χορστ Ζέεχοφερ του CSU ο οποίος είχε πει «να συνενωθούν τώρα όλοι στο SPD για να σχηματιστεί κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού». Ο Κλίνγκεμπάιλ πρόσθεσε δηκτικά: «Είναι μάλλον μια έκκληση στο ίδιο του το κόμμα».

Σε συνέντευξή του, αποσπάσματα της οποίας αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικρίνει παράλληλα και τον επικεφαλής του CSU Aλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος είχε πει αμέσως μετά τη λήξη των διερευνητικών συζητήσεων πως ήταν «ελάχιστα εποικοδομητικές». Ο Κλίνγκεμπαϊλ τον κατηγόρησε ότι «επιβαρύνει το κλίμα άνευ λόγου με φράσεις του τύπου “απαιτείται θάρρος αντί πλαδαρού ζελέ” τις οποίες απευθύνει στους Σοσιαλδημοκράτες».

«To SPD δεν χρειάζεται συμβουλές από την Βαυαρία ούτε από την οικονομική επιτροπή των Χριστιανοδημοκρατών» η οποία συνέστησε χτες στους Σοσιαλδημοκράτες «να επιστρέψουν στην αντιπολίτευση για να αναδιοργανωθούν και να επιλύσουν τα προβλήματα ηγεσίας που έχουν» κατέληξε.